1 Decembrie

Ziua Nationala a Romaniei

1 Decembrie 1918 este Ziua Nationala a Romaniei, care marcheaza un eveniment istoric important: unirea Transilvaniei cu Romania.

La 10 mai 1866, Carol I a ajuns in Bucuresti si a fost proclamat principe. Astfel, ziua de 10 mai a intrat in istoria nationala, independenta fiind afirmata, in mod simbolic, in 1877, fapt prin care, pana in 1947, sarbatoarea nationala a fost pe data de 10 mai deoarece se aniversa „Ziua Regatului”.

Radacinile zilei nationale se intalnesc in urma cu 98 de ani, la sfarsitul primului razboi mondial. La inceput, anul 1918 parea sa fie neprielnic Romaniei. La Bucuresti exista un guvern progerman, iar Capitala tarii fusese mutata temporar la Iasi, unde erau oamenii de vaza. Din pacate, tara isi pierduse si tezaurul, acesta fiind confiscat de regimul revolutionar care preluase puterea in Rusia. Vestea buna a venit din est: la Chisinau, deputantii basarabeni din Sfatul Tarii au cerut ajutorul armatei romane pentru a tempera dezordinea in Basarabia dupa ce bolsevicii preluasera puterea.

De asemenea, basarabenii isi declarasera independenta fata de Rusia, insa nu au putut stapani teritoriul. In cele din urma, Sfatul Tarii a votat unirea cu Romania la 28 martie 1918. Au cerut autonomie deplina, dar si doi ministri in guvernul de la Bucuresti.

Cei dintai au fost bucovinenii. La 27 octombrie 1918, s-a intrunit la Cernauti Adunarea Nationala a Romanilor solicitand unirea romaniilor din Transilvania si Ungaria.


La trei zile distanta, la 1 decembrie, ultima provincie romaneasca s-a alipit tarii, prin rezolutia Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia. Maghiarii au incercat sa evite desprinderea Transilvaniei, oferind statut de autonomie teritoriului. Interventia lui Iuliu Maniu, care a refuzat ferm, sustinea principiul „separarii depline” de Ungaria. A fost ales orasul Alba Iulia, in memoria lui Mihai Viteazul si a martiriului lui Horia, Closca si Crisan. Maghiarii au sabotat fara succes desfasurarea adunarii. In urma lucrarilor, conduse de Gheorghe Pop de Basesti, s-a elaborat rezolutia unirii neconditionate cu Romania.

„… Marea Unire din 1918 a fost si va ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia sa sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan ravnit cu putere, din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-i calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit […]. Nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci actul de vointa al natiunii romane de a-i da armatura teritorial-institutionala, care este statul national. […]” (Astfel marca academicianul Florin Constantiniu semnificatia istorica a zilei de 1 decembrie 1918.)

Victoria militara, alaturi de actul de vointa al natiunii romane, au reprezentat temelia Romaniei Mari, fapt prin care s-a consolidat o protectie deplina pentru intregul popor.

Ziua Nationala a Romaniei este un simbol al tuturor romanilor, devenind un moment unic in afirmarea identitatii nationale.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply