Ziua de 9 mai

Independenta, victorie si civilizatie europeana

In istoria unui popor, de putine ori o zi cuprinde multiple semnificatii si, deopotriva, mai multe motive de sarbatoare, de mandrie si de speranta in viitor. Pentru noi, romanii, 9 mai isi incepe povestea cu rost in 1877.

Secolul al XIX-lea a fost dominat de numeroase razboaie intre Imperiul Turciei Otomane şi Imperiul Rusiei Tariste. Atunci, pozitia geopolitica a Moldovei si Tarii Romanesti a determinat influente majore asupra destinului celor doua principate aflate in calea intereselor celor doua mari imperii. Rusia dorea sa-si extinda influenta in Peninsula Balcanica si cauta un prilej de a declara razboi Turciei. In 1859 avusese loc Unirea Principatelor, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Din 1866, Romania mica era condusa de domnitorul Carol I, dar, in ciuda reformelor importante, nu era suverana, se afla intr-o stare de dependenta fata de Imperiul Otoman. Ca urmare, aveam un interes major in izbucnirea unui conflict armat intre cele doua imperii. Pasul decisiv a fost facut pe 4 aprilie 1877 cand Guvernul Romaniei a semnat o conventie militara cu Rusia, prin care trupele tarului puteau trece pe teritoriul nostru pentru a ataca Turcia pe linia Dunarii. Razboiul a inceput pe 12 aprilie 1877. Fireste, riposta Imperiului Otoman a venit imediat. Malul romanesc al Dunarii a inceput sa fie bombardat. La randul lor, trupele romanesti au inceput tiruri de artilerie impotriva orasului Vidin care apartinea, atunci, Imperiului. Se spune ca, la auzul primelor salve, domnitorul Carol I ar fi rostit faimoasele cuvinte: „Asta-i muzica ce-mi place!


Pe 9 mai 1877, Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe al tarii, a citit in Parlamentul de la Bucuresti Declaratia de independenta a tarii. Cu acest prilej el a rostit nu mai putin celebrele cuvinte: “suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare”, iar guvernul “va face tot ce va fi cu putinta ca starea noastra de stat independent sa fie recunoscuta de Europa”. Independenta Romaniei a fost recunoscuta pe plan international prin Tratatul de la Berlin (1878).
Povestea lui 9 mai continua tot in contextul unui conflict armat, Al Doilea Razboi Mondial. Participarea Romaniei la aceasta conflagratie este marcata de doua campanii: una desfasurata incepand din iunie 1941, in alianta cu puterile Axei (Germania, Italia Japonia) si care avea ca scop eliberarea Basarabiei si Bucovinei rapite de URSS si cealalta incepand din data de 23 august 1944, cand, dupa arestarea maresalului Ion Antonescu, regele Mihai a difuzat “Proclamatia catre tara“, prin care anunta revenirea la un regim democratic, incheierea razboiului cu Natiunile Unite si intoarcerea armelor impotriva Germaniei. Intre 25 aprilie 1945 cand trupele sovietice si americane au facut jonctiunea si 7 mai 1945, Germania nazista si-a negociat capitularea pe toate fronturile, inca inaintea incheierii bataliei Berlinului. Actul de capitulare a fost semnat pe 7 mai, la ora 2,41 si prevedea: ”Toate fortele sub controlul german sa inceteze operatiunile active la orele 23:01 Ora Europei Centrale (OEC) pe 8 mai 1945.” Din cauza diferentei de fus orar, vestea capitularii a fost aflata in URSS abia in data de 9 mai 1945, ramasa astfel, in istorie, ca Ziua Victoriei.

Povestea lui 9 mai se incheie in 1950, data celebrei “declaratii Schuman” rostita de ministrul francez al afacerilor externe.
In 1950, natiunile Europei faceau inca eforturi pentru a inlatura consecintele dezastruoase ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Se incerca, aproape cu disperare, evitarea unui nou razboi, mai ales intre Franta si Germania, doi rivali istorici. Si au gasit una dintre cele mai intelepte variante: armonizarea intereselor economice. “Declaratia Schuman” prevedea crearea unei Comunitati a carbunelui si otelului, ai carei membri urmau sa-si gestioneze impreuna aceste doua resurse. Astfel, a luat fiinta, in 1951, Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), infiintata de Franta, Germania, Italia, Tarile de Jos, Belgia si Luxemburg. Ea a fost prima dintr-o serie de institutii europene supranationale care au stat la baza Uniunii Europene de astazi.
Romania a obtinut statutul de partener asociat al UE, in 1994, tot in ziua de 9 mai.
Frumoase si pilduitoare coincidente care se impletesc, peste ani, in povestea cu rost a zilei de 9 mai.

Autor: Luminita Iordanescu

Leave a Reply