a nimerit orbu’ Braila

Cateva opinii mentioneaza faptul ca pe vremuri, Braila era singurul oras port la Dunare, si astfel, era imposibil pentru un calator pe Dunare sau pe malurile Dunarii, sa nu ajunga in Braila. Tot pe varianta orasului Braila, se aminteste si faptul ca in vechime cele mai importante din strazile orasului erau construite circular, in asa fel incat un strain pornind de la Dunare, si urmand o strada principala ar fi ajuns din nou la Dunare.

Se mentioneaza o legenda locala potrivit careia un baiat nascut orb, care isi dorea de foarte mult timp sa mearga la o apa curgatoare, a fost sfatuit de cineva sa tina drumul drept, pana cand va ajunge la Dunare, din nou cu aluzii la topografia orasului.
O alta varianta, este ca, de fapt Braila este o deformare a cuvantului german brille – ochelar. Varianta are o probabilitate destul de ridicata, deoarece in perioada 1700-1800 comertul cu Imperiul Habsburgic era in floare, dar nu am gasit nici un proverb in limba germana care sa se apropie de sensul cautat.

In numeroase scrieri am gasit si varianta conform careia proverbul a fost mentionat de Anton Pann, in capitolul “Despre invatatura”: Cine intreaba nu greseste/ Orbul cu intrebarea a nemerit Braila.

Exista insa si alte variante in cartile cu proverbe si zicatori dar cu trimitere la alte localitati moldovene:
Orbul cu intrebare a nimerit Vascaul; Nimeresc orbii Suceava.
Dupa cum observam accentul se pune mereu o intrebare, pe a te sfatui cu cei din jur pentru a-ti atinge tinta… sau, ca invatatura se obtine intreband, nu asteptand ca totul sa vina de-a gata

Cu timpul insa, se pare ca forma proverbului a fost modificata si scurtata la varianta “nimeri orbul Braila”, sensul proverbului suferind si el modificari, astazi fiind privit mai mult ca o sugestie de indrazneala: si tu poti sa faci ceva, daca a putut un orb sa ajunga la Braila.

Leave a Reply