Adormirea Maicii Domnului

15 august: Sfanta Maria Mare

„Se povesteste ca la Adormirea Maicii Domnului a fost jale mare. Pomii cu roadele cele mai frumoase s-au intalnit si, dand fiecare ce avea mai bun, au inchipuit un pom care a fost purtat in fruntea procesiunii.
Bostanul si porumbul au facut un buchet din floarea soarelui pe care l-au pus pe cosciug. De atunci, bostanul si porumbul ingalbenesc la sarbatoarea Adormirii.
La romanii din Balcani este sarbatoarea cea mai mare, cand toti se intorc din calatorii si fac nunti. La toti romanii, legendele despre Maica Domnului sunt foarte numeroase. Temele lor sunt nasterea Fecioarei, Buna Vestire, istoriile cu Trif Nebunul care o ia in ras si maica il blestema, nasterea Mantuitorului, Rastignirea, cautarea Mantuitorului, Adormirea Maicii Domnului, calatoria in Iad si minunile facute de Maica Precesta.
In dimineata acestei zile oamenii merg la biserica. Se dau de pomana pentru morti struguri, prune, faguri de miere. Se face hora in sat.”
***
Cu trei zile inainte de a o lua la sine, Hristos a trimis un inger la Maica pentru a-i face cunoscuta mutarea la viata cereasca. Ea s-a bucurat si a urcat pe Muntele Maslinilor ca sa se roage. Dupa aceea a venit acasa, a pregatit tot ce trebuia pentru inmormantare, si-a impartit hainele vaduvelor sarace, a promis vecinilor ca nu-i va uita si ii va ocroti, apoi s-a culcat in pat, s-a rugat pentru vietuirea in pace si si-a dat sufletul.
Atunci s-a auzit un tunet mare si de la marginile lumii au venit Apostolii lui Hristos. Petru a fost cel care a inceput cantarea de ingropaciune si toti i-au purtat patul pana in satul Ghetsimani, unde i-au pus trupul in mormant. Din randuiala lui Dumnezeu, Apostolul Toma a venit peste trei zile. A fost dornic sa vada chipul Maicii Sfinte si mormantul a fost deschis pentru el. Dar n-a mai fost gasit decat giulgiul. Maica Domnului, cu trup cu tot, urcase la ceruri purtata de ingeri.

Extras din cartea „Ghidul sarbatorilor romanesti”, de Irina Nicolau

Leave a Reply