Alte istorioare brasovene

Asa cum va promiteam dragii mei prieteni, mai am cateva scurte istorioare despre Brasov inainte de a merge mai departe in inima Transilvaniei.

PIETRELE LUI SOLOMON
Cunoscute sub denumirea de Pietrele lui Solomon, Cheile raului Solomon din Scheii Brasovului sunt foarte cunoscute ca si obiectiv turistic in Romania. Legenda spune ca Solomon ar fi fost un rege maghiar care ar fi sarit cu calul sau peste prapastia dintre stancile care marginesc defileul. Cei care-l urmareau (otomani sau tatari) au cazut in prapastie si astfel regele a scapat de dusmani. Amintirea acestei intamplari a fost pastrata in traditia orala romaneasca.


CASA NEGUSTORILOR
Sotia lui Valentin Hirscher, Apollonia Hirscher, a ridicat in Piaţa Casei Sfatului de astazi o cladire dedicata comertului, numita Casa Negustorilor sau Podul Batusilor. Batausii erau micii negustori care se ocupau de comertul cu amanuntul. La parter erau mici ateliere si dughene in care mesterii si comerciantii isi prezentau produsele. Cladirea a fost construita in urma unei promisiuni facuta de Apollonia Hirscher ca multumire pentru faptul ca fiica sa a fost salvata de la moarte. Se pare ca micuta intrase in moarte clinica si si-ar fi revenit dupa funerarii in mormant, fiind descoperita de catre un gropar sarman care a incercat sa-i ia bijuteriile. Aceasta intamplare este ilustrata intr-o fresca pe cladire.


LACUL VRAJITOARELOR
La iesirea din Cetatea Brasovului pe poarta din capatul Strazii Portii (Republicii–Modarom) se afla un lac in care vrajitoarele sau femeile banuite a fi vrajitoare erau supuse ordaliilor (apelului la judecata divina). Nefericitele erau aruncate in apa cu greutati legate de picioare si multimea astepta sa vada daca se innecau sau nu. Exista mentalitatea ca vrajitoarele, fiind servitoarele satanei, nu se pot inneca. Prin urmare, femeile care erau vrajitoare ar fi supravieţuit acestui supliciu. Nu avem nici o atestare a vreunei vrajitoare care sa fi supravietuit. Daca s-ar fi mentinut asupra apei ar fi fost luate din apa si arse pe rug. Astazi, tot ce mai ramane este legenda. Lacul in care probabil si-au pierdut viata sute de femei nu mai exista astazi. Acesta a fost asanat la inceputul secolului XIX iar astazi este strabatut de o importanta artera a Brasovului.


CATACOMBELE DIN PIATA SFATULUI
Catacombele medievale, tunelurile secrete, gropile cu mancare de sub Piata Sfatului, imensul lac de sub Tampa, si comoara lui Solomon, sunt miturile cele mai populare ale Brasovului. Despre ele au povestit de-a lungul veacurilor toti brasovenii, astfel incat s-au transmis din generatie in generatie pana la noi.
Una dintre legende se refera chiar la stema Brasovului si anume coroana asezata pe un trunchi de copac. Unii dintre specialistii in heraldica sustin teoria conform careia simbolul stemei Brasovului il reprezinta supunerea orasului fata de coroana austriaca si permanenta pe aceste locuri (reprezentata de radacinile din stema).
De obiceiul Junilor Brasoveni care in duminica Tomii inconjoara de 3 ori cetatea Brasovului se leaga o legenda straveche. Asa cum se stie in evul mediu romanii din Schei nu aveau voie sa patrunda in cetatea medievala Brasov, deoarece se credea ca daca un scheian va apuca sa inconjoare de 3 ori calare Piata Sfatului atunci orasul va cadea in mainile romanilor. Nu se mai stie cand anume au reusit scheienii sa intre calare in cetate si sa implineasca legenda dar din acel moment junii inconjoara in fiecare an Piata Sfatului de 3 ori pentru a mentine credinta straveche.
Una dintre legendele devenite insa realitate se leaga de existenta sub caldaramul Pietei Sfatului a unor gropi cu cereale. Existenta acestora a fost certificata in 3 randuri incepand cu finalul anilor `50 si continuand in 1967 si 1987 de prabusirea a trei camioane in gropile de alimente pline cu ceramica dacica si chiar de data mai recenta din evul mediu.
Se stie ca in timpul orasului medieval aici erau ingropate proviziile de alimente de care orasul se servea in cazul asediilor. Locul exact al fiecarei gropi era cunoscut doar de 3 oameni din oras care intinzand din trei colturi ale pietei, intr-un anumit fel franghii pe care existau noduri ce corespundeau fiecarei gropi de alimente puteau astfel sa le afle cu exactitate locul.


LACUL DE SUB TAMPA
Batranii povestesc ca sub Dealul Tampa se afla o peştera de mari dimensiuni in interiorul careia s-ar afla un lac. Parerile despre natura acestui lac sunt diverse. Astfel, unii sustin ca ar fi un lac de apa sarata (un ochi de mare), in timp ce altii sustin ca ar fi un lac de apa dulce si aducand ca argument faptul ca pe Tampa se aflau izvoare de apa dulce care intre timp au secat.
Si nu puteam pleca din Brasov fara sa fac un mic ocol si pe la o strada din Brasov care are o latime medie de doar 123 de centimetri este catalogata drept cea mai ingusta strada din Europa. Ulita se afla chiar in cetatea Brasovului si leaga strazile Poarta Schei si Cerbului. Daca te vei plimba pe una dintre cele doua amintite mai sus, doar un indicator cu o sageata iti arata ca treci printr-o intersectie. Altfel, mai mult ca sigur ca nici nu o vei observa.
Istoria strazii este una la fel de interesanta. Aceasta a fost construita inca din secolul XVII, fiind initial realizata pentru a facilita accesul pompierilor in caz de nevoie. Strada masoara la cel mai ingust punct al sau doar 111 centimetri iar in cel mai lat numai 135 de centimetri. Una dintre legendele acestei strazi care are o lungime de 80 de metri spune că aici obisnuiau sa se intalneasca tinerii indragostiti.


Leave a Reply