Ana Aslan

o viata dedicata tineretii

„Tineretea! Nu exista nimic pe lumea asta in afara de tinerete.” (Oscar Wilde)

Numele Anei Aslan a fost echivalent, de-a lungul timpului, cu definitia elixirului tineretii, caci produsele revolutionare pe care le-a creat au reusit sa demonstreze ca procesul de imbatranire poate fi intarziat.

Nume importante ale lumii, precum Charlie Chaplin, Pablo Picasso, J.F. Kennedy, Winston Churchill, Salvador Dali, Charles de Gaulle, regele Marocului sau Maresalul Tito, au apelat la produsele si tratamentele Anei Aslan, pe care le-au urmat cu sfintenie, in incercarea de a-si prelungi tineretea si de a-si „trata” batranetea.


Dar cine a fost Ana Aslan?

S-a nascut pe 1 ianuarie 1897, intr-o familie de intelectuali braileni, iar la varsta de 13 ani s-a mutat la Bucuresti, dupa ce si-a pierdut tatal.

Desi Ana Aslan si-a dorit initial o cariera in aviatie si chiar a ajuns sa piloteze un avion, s-a razgandit si a ales drumul catre medicina, in ciuda impotrivirilor crunte ale mamei sale, care a cedat si acceptat ca fiica ei sa devina medic, dar abia dupa ce aceasta din urma a intrat in greva foamei, in semn de protest.

Odata inscrisa la Facultatea de Medicina, Ana Aslan isi finalizeaza studiile in 1922, iar in timpul Primului Razboi Mondial, ingrijeste soldatii pe front.

Cariera sa medicala, aflata in plina ascensiune, ii poarta pasii catre a profesa in spitale precum Filantropia, la Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina, la Clinica Medicala din Timisoara si la Spitalul CFR, iar dupa Al Doilea Razboi Mondial, Aslan preia sefia Sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti, acesta fiind momentul de inceput al carierei sale in gerontologie.

Din 1952, devine director al noului Institut de Geriatrie, primul de acest gen din lume, unde initiaza un experiement prin care studiaza efectele procainei asupra reumatismului, in cazul unui tanar ce suferea de artroza.

Doi ani mai tarziu, incepe un experiment mult mai amplu ce implica studiul clinic, bazat pe procaina injectabila, administrata atat animalelor cat si pacientilor varstnici.

Eficienta tratamentului a fost demonstrata dupa 4 ani, cand au fost ameliorate simptome precum tremuratul mainilor si al capului, starea generala precara si depresia, acestea fiind inlocuite cu o stare generala buna si repigmentarea parului carunt, chiar si la un pacient in varsta de 110 ani.

Vitamina H3, preparata in 1952 si cunoscuta sub numele de Gerovital, medicament pe care Ana Aslan l-a brevetat, a devenit cunoscut in toata lumea pentru efectele sale de intarziere a procesului de imbatranire, iar clinica acesteia a fost tot mai cautata de toate celebritatile vremii.

A dezvoltat si o linie de cosmetice anti-imbatranire, reteta originara fiind inca folosita, in prezent, de compania Farmec, ce a obtinut dreptul de a produce si comercializa cosmeticele Gerovital.

Pentru cercetarile si tratamentele efectuate de-a lungul carierei sale, Ana Aslan si-a sacrificat viata de familie, dedicandu-se intru totul misiunii sale profesionale, pentru care a primit nenumarate premii si, mai ales, recunostinta si aprecierea unei lumi intregi.

Ana Aslan a murit in anul 1988, la venerabila varsta de 92 de ani. Candva, aceasta declara ca „sa fii vesnic tanar nu inseamna sa ai 20 de ani, inseamna sa fii optimist, sa te simti bine, sa ai un ideal in viata pentru care sa lupti si pe care sa il cuceresti.”

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply