Atelier, expozitie si povesti de Sanziene

De Sanziene, adica sambata, 24 iunie 2017, la ora 12 fix, Muzeul National al Taranului Roman ne invita la un atelier, o expozitie si tot felul de povesti despre plantele de leac cu Daniela Plugaru.

Cei prezenti vor asculta povesti despre Sanziene, vor impleti coronite, vor afla despre beneficiile sanzienelor si ale altor plante de leac.

In Sala Acvariu, vom putea admira o mica expozitie cu ii din Galeria de Arta Taraneasca.

Participarea la atelier este gratuita, dar se face pe baza de inscriere la adresa de mail: galeriemtr@yahoo.com

De asemenea, participantii sunt rugati sa aduca flori de camp pentru impletirea coronitelor.
***

Obiceiuri din batrani:

„24 iunie e alta sarbatoare compusa din straturi. In functie de zona, unul sau altul dintre staturi are rolul principal. In Bucovina, de pilda, Sfantul Ion de Vara se bucura de o tinere speciala, fiind identificat cu Sfantul Ioan cel Nou, ale carui moaste se afla la Suceava. Oamenii merg acolo in pelerinaj […] In alte locuri, greutatea sarbatorii este data de relatia cu Sanzienele, niste zane bune care zboara noaptea prin vazduh. Mai ales in noaptea dinspre sarbatoarea lor, sunt foarte generoase: dau noroc pentru holde, pentru sanatate. Devin rele numai daca le supara oamenii.
De Sanziene, fetele culeg florile albe sau galbene numite sanziene si isi impletesc din ele cununi si cingatori.
Cingatorile sunt purtate peste zi, iar seara sunt puse la uscat pentru leacuri si cosmetice. Cununile se pun pe casa, fiecare membru al familiei are cununa lui. Dupa felul in care se usuca, sunt luate de vant sau cad, cununile vestesc cine va avea noroc peste an, cine se va casatori, cine va muri.
De Sanziene se strang plante de leac. Pana la Rusalii plantele nu erau bune, erau ciupite de Iele. Acum se culeg pentru tot felul de boli, tot felul de vraji. In aceasta noapte gasesti mai usor iarba fiarelor care descuie lacate. […] De Sanziene este interzis sa te scalzi.
In alte locuri din tara, sarbatoarea se numeste Dragaica. Cateva fete frumoase se fac Dragaici. Una dintre ele se imbraca in mireasa. Ea are puteri deosebite, da bob graului, miros florilor… Dupa ce a fost Mireasa-Dragaica, fata nu se poate casatori timp de trei ani. De trei ani are nevoie sa se curete de fortele luminoase cu care s-a impregnat intr-o singura zi!”

(Extras din Ghidul sarbatorilor romanesti, de Irina Nicolau)

Sursa: Muzeul National al Taranului Roman

Leave a Reply