Autenticitatea satului Viscri

parte din patrimoniul UNESCO

Turistii care vor vizita in viitor satul Viscri din judetul Brasov ar putea sa nu mai aiba acces cu masinile in localitate in perioada aprilie-octombrie, fiind transportati cu carutele din parcarea de la marginea satului pana in centru, a declarat pentru AGERPRES consilierul judetean Caroline Fernolend. Domnia sa este si directorul executiv si vicepresedintele Fundatiei „Mihai Eminescu Trust“, reprezentand una dintre persoanele care a avut un rol important in promovarea satului Viscri. Caroline Fernolend a spus ca s-a luat legatura cu specialisti de la Comisia Europeana pentru a face un regulament care sa fie respectat de turisti si care sa ajute la conservarea autenticitatii satului.

„Numarul turistilor a ajuns in 2016 la 35.000, in crestere fata de 2015. Masinile care sunt parcate in sat ocupa spatiu, iar animalele nu mai pot bea apa in locurile special amenajate. Am luat legatura cu specialisti de la Comisia Europeana pentru a intocmi un regulament care sa fie acceptat de toata lumea, pentru ca satul sa ramana autentic si sa conservam exact lucrurile pe care turistii vin special la Viscri sa le vada. Ne dorim ca autoturismele sa nu mai aiba acces in sat in perioada aprilie-octombrie, cat dureaza sezonul turistic“, a adaugat Caroline Fernolend.

25 de carute ii vor transporta pe turistii care vor veni la Viscri la pensiunile unde au cazare, iar pe cei care vin doar o zi in vizita ii vor duce la obiectivele turistice pe care vor sa le vada. Pentru ca proiectul sa poata deveni realitate, la intrarea in sat se va amenaja o parcare de 150 de locuri.


Potrivit adevarul.ro, turistii care ajung la Viscri se pot caza chiar in casa Printului Charles. Dupa doi ani de renovari, locuinta a fost deschisa turistilor, iar toate veniturile obtinute din cazari vor fi donate Fundatiei „Printul de Wales“.

Din aceeasi sursa, aflam ca in acest loc s-a nascut un proiect celebru in sat si peste hotare – „Viscri Socken“ (sosetele de Viscri). 90 de femei croseteaza sosete din lana si papuci din pasla, pe care le vand turistilor. Satenii au deschis un magazin chiar langa biserica fortificata, unde vand sosetele si papucii, dar si miere, si gemuri facute tot de sateni.

O alta sursa de atractie turistica este potcovarul satului, Gabor Istvan, care a invatat meserie de la tatal sau si modeleaza orice in fier. Pentru ca nu mai era de lucru in sat, s-a reprofilat pe turism. Turistii care vin la el in vizita pot deprinde secretele meseriei.

Un scurt istoric al bisericii fortificate de la Viscri

O calatorie in timp ne duce in jurul anului 1100, cand pe aceste meleaguri traiau secuii, aparatori ai granitei de sud-est a regatului ungar. O suta de ani mai tarziu, acestia au fost mutati la poalele Carpatilor Orientali, iar in locul lor au fost adusi sasii, care au construit o fortareata pe locul unei mici capele romanice. Sase turnuri se ridica din coroana peretilor albi, cel mai vechi fiind turnul bisericii, ai caror pereti de 2,3 metri au fost construiti in secolul al XIII-lea. Turnul portii adaposteste clopotele. Fortificatia ovala, cu o inaltime de 5-7metri, a fost construita in secolul al XII-lea.

Odata cu dezvoltarea comunitatii, capela a fost marita si fortificata in secolul al XVI-lea. In secolul al XVIII-lea a fost construit inca un zid de aparare, care se vede doar partial, fiindca cetatea si-a pierdut rolul de aparare in secolul al XIX-lea si a suferit unele modificari.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply