Biserica Neagra

cea mai mare orga cu tuburi din sud-estul Europei

Cine ajunge la Brasov nu poate sa ocoleasca Biserica Neagra, deoarece e un edificiu reprezentativ al arhitecturii in stil gotic, pe taram transilvanean, dar si in sud-estul Europei.

Povestea acestui monument este foarte interesanta si starneste curiozitatea oamenilor din intreaga lume, dornici sa descopere frumusetea cladirilor gotice si a locurilor din Transilvania.

Constructia a fost inceputa in a doua jumatate a secolului XIV si a fost finalizata in 1477. Desi in proiectul initial biserica era prevazuta cu doua turnuri, abia s-a reusit construirea unuia singur, finalizat abia in 1514, adica 37 de ani mai tarziu decat restul edificiului. Important de stiut este faptul ca in acest turn se regaseste unul dintre cele mai mari clopote din Europa si cel mai mare din Romania, ce cantareste 6.300 kg.

Dupa finalizarea lucrarilor din 1477, parohia brasoveana, de rit catolic la acea vreme, i-a oferit hramul Sfintei Marii, nume sub care biserica a fost cunoscuta pana in anul 1689, cand un incendiu puternic i-a mistuit acoperisul si interiorul. Culoarea capatata de zidurile sale dupa incendiu i-a dat denumirea actuala. Reconstructia a durat aproape 100 de ani, perioada in care renovarea interiorului si extinderea acoperisului au dus la pierderea, in mare parte, a influentelor gotice – inlocuite de cele baroce.
In prezent, biserica are o lungime de 89 m și o latime de 65 m, iar turnul sudic o inaltime de 65 m.


Cea mai mare orga din sud-estul Europei se afla la Biserica Neagra.

In 1839, este construita, de catre Carl August Buchholz, orga Buchholz, cea mai mare din sud-estul Europei. Orga are 3.993 de tuburi, distribuite pe 84 de randuri, cel mai mare tub avand 9 metri, iar cel mai mic 2 metri.

De atunci, aceasta functioneaza impecabil in interiorul Bisericii Negre, incantand auzul si sufletele tuturor celor ce pasesc in lacasul de cult. Instrumentul isi pastreaza in stare perfecta materialele si accesoriile din care a fost creata.

Hans Eckart Schlandt este organistul care, de mai bine de jumatate de secol, stapaneste toate secretele acestui instrument si incanta turistii ce pasesc in Biserica Neagra.

Dupa cum marturiseste acesta, „orga nu este doar un simplu instrument, ci este ca o fiinta, careia trebuie sa-i simti toate acele vibratii special si toate nuantele. Sa canti la orga este un privilegiu, o vocatie, nu o meserie.”

Un alt element deosebit in legatura cu acest loc e reprezentat de colectia de covoare anatoliene din sec. XVII-XVIII. Cu exceptia Turciei, Biserica Neagra poseda cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XVI. Covoarele au fost donate de negustori si bresle din Brasov sau reprezentau daruri ale unor membri ai comunitatii cu prilejul botezurilor si nuntilor. Colectia de covoare a Bisericii Negre numara 157 de exemplare, fiind una dintre cele mai mari de acest fel din Europa.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply