Boboteaza

sarbatoarea zilei de 6 ianuarie

La 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi praznuiesc Botezul Domnului Iisus Hristos, sarbatoare numita si Epifania sau Dumnezeiasca Aratare. Praznicul reprezinta reactualizarea momentului in care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se boteaza cu botezul pocaintei – al lui Ioan -, asumandu-si pacatele intregii omeniri, pe care le va rascumpara prin sangele Sau, pe Golgota, aflam de pe crestinordotox.ro

In ajunul Bobotezei se tine post, unii oameni alegand sa tina chiar post negru. Conform traditiei, fetele spera sa se marite, se fac observatii meteorologice, se ghiceste viitorul.

Preotii merg cu „Iordanul”, sfintind casele. In aceasta noapte se deschid cerurile, iar celui care e capabil sa vada acest lucru, Dumnezeu ii indeplineste dorintele.

In ziua de Boboteaza, preotii sfintesc apele cu agheasma, se stropesc casele si restul se pastreaza pentru leac.


Tot in spiritul traditiei, in satele si orasele asezate langa apa, tinerii se intrec sa scoata la mal crucea aruncata de preot. Se crede ca acela care se arunca in apa in aceasta zi sfanta va fi ferit de boli.

„In Bucovina, cand preotul trece pe la casele oamenilor de Boboteaza, femeile leaga la crucea purtata de el fire de in si de canepa. Din aceste fire Maica Domnului va face o plasa pe care o va trece de trei ori prin Iad, salvand sufletele celor care se vor agata de ea. Sufletele ramase in Iad vor fi mancate de draci. Apoi, dracii se vor manca intre ei pana ramane numai unul, Scaraotchi. Legat de un stalp in mijlocul Iadului, el va muri de foame. Asa se va curati lumea de tot ce e necurat si vor ramane numai dreptii cu Dumnezeu si cu ingerii.” (Irina Nicolau)

Se spune ca vremea frumoasa din aceasta zi inseamna ca anul va fi bogat in paine si peste.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply