Bradul de Craciun

Impodobirea bradului de Craciun reprezinta una dintre cel mai importante traditii ale anului.

Acest obicei este preluat la jumatatea mileniului trecut de la triburile germanice, avand o semnificatie aparte. Bradul, pentru crestini, provine din secolul al VII-lea, cand Sfantul Bonifaciu, un calugar crestin din Anglia, a colindat meleagurile Germaniei. Aici s-a intalnit cu mai multi pagani care aveau de gand sa sacrifice un copil zeului Thor langa un stejar. Sfantul Bonifaciu, pentru a salva viata copilului, a doborat copacul, iar in locul stejarului s-a inaltat un brad mic. Sfantul a demonstrat paganilor ca forma triunghiulara a bradului semnifica Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Duhul Sfant.

Paganii acelor vremuri s-au convertit la crestinism si au considerat bradul un simbol al vietii crestine, prin Hristos. Bradul era perceput ca arborele sfant cu vesmantul mereu verde si nebiruit de „moartea” din anotimpurile reci.

De asemenea, un rol important l-a avut si Martin Luther, un pastor, doctor in teologie, care a trait intre anii 1483-1521. Acesta povestea ca intr-o seara era in trecere printr-o padure si a observat cum astrele ceresti straluceau printre crengile brazilor. Acesta a fost atat de uimit incat a taiat un bradut, l-a adus acasa si l-a impodobit cu lumanari aprinse. Mai tarziu, acest obicei s-a raspandit in toata Germania si apoi in intreaga lume, iar in brad au aparut merele care conturau ideea fructului interzis din Gradina Edenului. In timp, merele au fost inlocuite cu globuri stralucitoare.


Bradul, in traditia romaneasca, constituie o poveste din vremea dacilor dacilor, care aveau un cult pentru brad, folosindu-l intr-un ritual la nunta sau la inmormantarea unei persoane. Aceasta datina a ramas vie in anumite zone din tara, precum Oltenia si Banat, unde bradul la inmormantare reprezenta unirea celui decedat cu Divinitatea.

In traditia romaneasca, bradul este impodobit in Ajunul Craciunului si se spune ca este bine sa fie pastrat in casa pana la Sfantul Ion. Ornamentul in forma de stea, care este pus in varful bradului, are o semnificatie religioasa deoarece ne aminteste de steaua dupa care s-au ghidat cei trei magi, la nasterea Mantuitorului.

Prin faptul ca ramane verde tot timpul, bradul este considerat pomul vietii, simbolizandu-l pe Hristos vesnic viu.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply