Bucurestiul snob

O imagine din albumul de fotografii al lui Ion Rosetti-Balanescu (1893–1971), unul dintre juristii importanti din perioada interbelică, profestor de drept. Ne spune, cu ironie, cine e personajul spilcuit, perfect echipat ca om de lume, cu melon, baston si ghetre, care trage dintr-un trabuc: „Elefterson“.

Probabil vreun Lefter englezit, mare dandy, impatimit de curse si mai totdeauna lefter din cauza asta. Elefterson nu e un „sportsman“, dar sigur e un snob care stie ca e vital sa fie vazut la curse, unde se aduna si aristocratia bucuresteana, si burghezia in ascensiune.


Nu stim la care hipodrom e facuta fotografia. La cel deschis prin 1874, la Capul Podului, in dreptul Monetariei Statului, adica pe unde este astazi Muzeul Taranului Roman? La cel de la Baneasa, adica cel care a functionat pana in 1960, iar apoi, in 1961, a fost demolat, ca sa faca loc pavilionului Expozitiei Realizarilor Economiei Nationale? (Un blestem al impatimitilor turfului sigur a facut ca, inainte de a fi dat in folosinta in 1962, cupola pavilionului proiectat de arhitectii Ascanio Damian si Mircea Enescu sa se prabuseasca. S-a lasat cu demiteri si puscarie, iar acoperisul a trebuit sa fie reconstruit.)

Un alt hipodrom a functionat in Floreasca, deschis in 1923, ceea ce ne da de gandit mult despre patimile bucurestenilor. Suntem deja in alta epoca, in care sporturile se mai democratizeaza. Fotografia noastra e insa de dinainte de Primul Razboi Mondial, asa ca sansele sa ne aflam in comuna suburbana Baneasa, adica pe la Piata Scanteii (astazi Piata Presei Libere), sunt foarte mari. Mai sunt cateva fotografii facute la curse, cu demimondene imbracate fistichiu, la care domnii respectabili din jurul lui Elefterson trebuie sa se fi uitat intr-un anumit fel, intrebandu-se cum sa-si cheltuiasca mai bine banii…

Autor: Catalin Strat

Leave a Reply