Cafeaua si localurile

In Romania, obiceiul de a bea cafea dateaza din perioada domnitorilor fanarioti. In Bucuresti, prima cafenea s-a deschis in anul 1667, iar proprietarul era un turc originar din Constantinopol, pe nume Kara Hamie. Localul era amplasat pe locul unde astazi se afla Banca Nationala.

In cursul secolului al XVIII-lea sunt amintite localurile lui Gheorghe cafegiul (in 1734), Oprea cafegiul (in 1741) si Stanciu cafegiul (in 1746). Negustorii de cafea si proprietarii de cafenele s-au constituit in bresle. Potrivit listei Divanului din 1812, toti cei din breasla cafegiilor trebuiau sa platească o dare anuala de 850 de taleri.


In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cele mai cunoscute cafenele din Bucuresti erau Cafeneaua Fieschi din Selari, cautata in special de studenti, pentru ca avea si biliard, Cafeneaua La Brener, de pe strada Stavropoleos, locul unde se intalneau agricultorii si jucatorii de carţi, Cafeneaua Labes, de pe strada Germana, deschisa de Jacques si Henry Labes, frecventata mai ales de tineri.

Mult mai renumita a fost Cafeneaua Fial­kowski, de langa Teatrul National, deschisa de polonezul Fialkowski in 1853. Aceasta avea o sala de biliard si o alta cu mese pentru table si domino. Ea devine o adevarata institutie, fiind locul preferat de intalnire al literatilor si altor oameni de cultura.

Obisnuiau sa vina aici A.D. Xenopol, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, Nicolae Filimon, Alexandru Macedonski sau actorii Matei Millo si Grigore Ventura. Majoritatea meselor de marmura erau stropite de cafea si cerneala, iar pe multe se gaseau insemnari sau versuri. Cafeneaua Fial­kowski isi incheie viata odata cu cea a patronului, in 1898.

Sursa: www.paginiromanesti.ca

Leave a Reply