Capitala Europeana 2021

4 orase romanesti in cursa pentru acest titlu

Dupa incheierea primei etape de jurizari ale dosarelor oraselor inscrise in cursa pentru adjudecarea titlului de Capitala Europeana 2021, patru orase romanesti merg mai departe: Bucuresti, Baia Mare, Cluj si Timisoara.
In 2021, vor fi alese trei capitale culturale europene: una dintre tarile candidate la UE (Serbia si Muntenegru), una din Grecia (de unde au candidat 14 orase) si alta din Romania (de unde au candidat tot 14 orase).
Cele 14 orase inscrise din Romania au fost: Alba-Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Braila, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, Timisoara si Targu Mures, iar mai departe isi vor continua candidatura doar cele 4 orase mai sus mentionate.


Steve Green, presedintele comisiei de experti care evalueaza candidaturile oraselor, a punctat care au fost criteriile de selectie ale celor patru orase: “Sunt sase criterii care se aplica in toate tarile ce participa in acest proiect. Primul este strategia culturala si mostenirea pe care aceste capitale europene urmeaza sa o lase. Al doilea este dimensiunea europeana: orasul va reflecta la propria istorie si cultura, dar si la istoria si cultura celorlalte orase europene. Cel de-al treilea se refera la dimensiunea programului si implica o viziune artistica puternica, inclusiv atragerea vizitatorilor din afara tarii. Cea de-a patra este participarea locuitorilor in dezvoltarea programului. Celelalte doua sunt foarte directe: au bani si au cu cine?

In 2014, Minsterul Culturii a facut un apel catre toate orasele tarii noastre de a se inscrie in cadrul acestei competitii europene initiate de Consiliul de Ministri ai Culturii din Uniunea Europeana in 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltarea culturii.
Pana acum, au fost 40 de orase care s-au bucurat de aceasta titulatura, printre care si orasul Sibiu, in 2007.

Sursa: mediafax.ro
Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply