Cartografii Sonore

Cetatile Carpatilor „Medievali”

Dupa un itinerariu sonor inceput in februarie pe Cursul Dunarii de la izvoare pana la varsare la 1693, catre Valahia, Moldova si Basarabia la 1769, pana la Tracia dupa Ptolemeu la 1578, Stagiunea „Cartografii sonore” prezinta o noua harta istorica ce isi va revela povestea prin intermediul muzicii clasice.

In seara zilei de marti, 30 mai 2017, de la ora 18:00, in saloanele Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi (din Strada Londra nr. 39), harta in jurul careia se va contura concertul reprezinta Muntii Carpati si teritoriul Sarmatiei in anul 1545, principalele cetati si forme de relief, dupa coordonatele Antichitatii, trasate de savantul grec Claudius Ptolemeu.

Contextul cultural si istoric al aparitiei hartii va fi expus si de aceasta data prin discursul de specialitate sustinut de istoricul Silviu Anghel.

Vor concerta Duo Cello Jaya – Ella Bokor si Mircea Marian la violoncel, avandu-l invitat special pe Iulian Ochescu la pian, cu un program inspirat de teritoriile descrise de harta. Programul va cuprinde lucrari de David Popper, George Enescu, Reinhold Glière si Dmitri Shostakovich.

Accesul la eveniment se va face prin rezervare in prealabil, in limita locurilor disponibile, la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro si prin plata biletului de intrare la muzeu in valoare de 8 lei.

Evenimentul marcheaza totodata inchiderea Stagiunii „Cartografii sonore” pana la reluarea sa in toamna acestui an. Pana atunci, hartile prezentate pot fi redescoperite cu fiecare vizita noua la MNHCV.


Carpatii „Medievali” inspirati de cartografia antica

Numele complet al hartii este „Ptolemaeus, Geographia. Tabula Europae. VIII. Sarmatia”. Realizata la Basel in anul 1545 de catre Sebastian Münster, harta prezinta Estul Europei, numit in Antichitate „Sarmatia”, asa cum a fost descris de geograful Ptolemaeus in secolul II d.Chr.

Silviu Anghel: „Marginile hartii sunt date de Muntii Carpati la Sud, Raul Vistula la Vest, Marea Baltica la Nord si de Raul Tanais (Don) la Est. Raul Tanais, care in Antichitate trasa granita, putin cunoscuta, intre Europa si Asia, se varsa in Lacul Maeotis (Marea de Azov).

Munster a folosit ca sistem de reprezentare a textului lui Ptolaemaeus proiectia lui Nicolaus Germanus, cartograf benedictin din Florenta la sfarsitul secolului al XIVlea. Proiectia, numita proiectia Donis (de la (Dominus > Donus >) Donis Nicolaus Olahus) sau proiectia conica, presupunea calcularea bazelor de Nord si de Sud a fiecarei harti, ajungand astfel la o forma trapezoidala sau, in spatiu, conica. In cazul hartii a 8-a a Europei, baza Sudica era data de Muntii Carpati, pe care Ptolemaeus ii asaza in Nordul Daciei.

Aceasta a fost cea mai populara metoda de reprezentare a Geografiei lui Ptolemaeus timp de 200 de ani, pana in secolul al XVI-lea.”

***

Stagiunea „Cartografii sonore” este o initiativa a MNHCV si UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunitati la tine acasa” dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, program prin care tineri artisti gasesc oportunitati reale de afirmare pe scenele din Romania in cele peste 100 de concerte organizate anual. In sprijinul eforturilor de promovare si sustinere a tinerilor muzicieni in aceasta Stagiune s-a alaturat Banca Transilvania, prin increderea acordata antreprenoriatului din sectorul creativ.

Directorul MNHCV, Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii: „LA MNHCV, publicul va gasi o colectie unica in Romania si rara in lume. Ne propunem sa devina un spatiu de intalnire al artelor, stiintelor si culturii, un centru de studiu al hartilor preferat atat de catre specialisti cat si de catre publicul larg.”

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este singura institutie culturala cu acest specific din Romania si printre putinele din lume, in general hartile fiind asimilate muzeelor de istorie sau militare, in timp ce cartile sunt apanajul bibliotecilor. Muzeul isi propune sa devina mai mult decat un muzeu, sa fie un loc de intersectie al artelor si un centru pentru studierea si reconsiderarea istoriei si a geografiilor lumii.

Muzeul detine o colectie de peste 750 de harti vechi si gravuri ce reprezinta in principal regiunile romane, dar si tarile Europei si alte continente. Nucleul central al colectiei il constituie donatia familiei Adrian si Daniela Nastase din anul 2003, an in care a fost inaugurat Muzeul.

***

Duo Cello Jaya” se numara printre cele mai apreciate duo-uri de violoncel din Romania. Conceptul se bazeaza pe talentul a doi violoncelisti de exceptie: Ella Bokor si Mircea Marian, remarcati, in ultimii 5 ani, pe scena marilor sali de concerte din Romania. Va veti putea bucura de povestea acestui grup ascultand albumul lor de debut „Tales of Duo Cella Jaya”. Grupul a fost fondat in 2012, imprumutand numele zeitei hinduse Jaya – semnifica dualitatea „jay-jaya” – masculin-feminin, reprezentand pazitorii intrarii in taramul paradiziac (de asemenea, ar putea fi tradus si prin victorie sau succes). Fondatorii grupului sunt absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica – Bucuresti (clasa prof. Marin Cazacu).

Ella Bokor a castigat premiul „Ion Voicu”. In anul 2009 a obtinut Bursa Erasmus pentru studii la „Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst” in Frankfurt am Main, Germania, la clasa profesorului Daniel Robert Graf.

Mircea Marian a fost distins cu Locul I la concursurile internationale de la Chisinau si Liezen. Programul concertistic cuprinde lucrari dintre cele mai variate pe tema clasica, un program rar intalnit in salile de concert. „Duo Cello Jaya” a obtinut, de curand, Premiul „Isa Just Composed” in cadrul (Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest) cu lucrarea „Switch On-Switch Off” de Mariela Rodriguez.

Iulian Ochescu este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti la clasa prof. Dana Borsan, castigator a peste 20 de premii nationale si internationale la concursuri de pian, dintre care se disting Premiul „J.S.Bach” si Marele Premiu la concursul international Millenium Piano, Premiul I la Concursul international Pro Piano-Romania. A studiat in cadrul unor cursuri de maiestrie cu pianisti si profesori de renume international, iar activitatea sa artistica include aparitii in calitate de solist alaturi de Orchestra de Camera Radio si Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu. A concertat la Festivaluri din Suedia si Austria.

Sursa: Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi

Leave a Reply