Cascada Bigar:

pe primul loc in topul celor mai impresionante cascade din lume

Cascada Bigar este unul dintre cele mai uimitoare locuri din tara noastra, care atrage saptamanal aproape o mie de turisti.

Site-ul american „The World Geography” a plasat Cascada Bigar pe primul loc in topul celor mai impresionante cascade din lume.

Situata pe paralela de 45 de grade care strabate Romania, Cascada Bigar este, putem spune fara exagerare, o capodopera a naturii, avand o inaltime de aproximativ 7-8 metri si aspectul unui con acoperit integral de muschi.


Izvorul Bigar este o arie protejata de interes national, rezervatia naturala fiind infiintata in anul 1982. Se intinde pe o suprafata de 176,60 hectare si este inclusa in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita din judetul Caras-Severin, in Valea Minisului, la jumatatea distantei dintre localitatile Anina si Bozovici.

Rezervatia este reprezentata de o zona colinara, cu izvoare, chei, abrupturi calcaroase, vai, lapiezuri, doline, ponoare, pesteri, avene, poiene si pajisti; cu o fauna alcatuita din mamifere (urs brun, ras, lup, vulpe), pasari, reptile, broaste si pesti; si o flora (nuc comun, alun turcesc, ghimpe, bujor banatean) specifice gruparii montane a Muntilor Banatului, potrivit setthings.com.

In Banat, localnicii numesc izbuc un izvor din care apa iese la lumina de sub stanca. Izbucul Bigar, a carui apa este de o puritate extraordinara, este alimentat de un curs de apa subteran, ce iese de sub o stanca inalta de peste 50 metri. Acesta strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei si dupa o distanta de circa 200 metri, se varsa in raul Minis si astfel se formeaza Cascada Bigar.


Potrivit unei legende, care sta la intemeierea Cascadei Bigar, se spune ca pe meleagurile Vaii Almajului traia o familie, a carei durere era lipsa unui succesor. Intr-o noapte, femeii i s-a aratat in vis o vrajitoare care i-a spus ca va ramane insarcinata doar daca va bea apa de la izvorul de sub stanca la granita dintre lumi. A mai precizat ca daca urmasul va fi fata, va muri. Femeia a baut apa, iar dupa un timp a nascut o fata deosebit de frumoasa, care s-a indragostit de un baiat chipes pe nume Bigar. Fata a fost inchisa de tatal ei in grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigatele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrajitoarea care traia in cealalta lume. Induplecata de suferinta fetei, vrajitoarea i-a transformat parul intr-o cascada pe care au inceput sa alunece lacrimile ei. Legea mai spune ca baiatul a venit si s-a aruncat in apele cascadei, iar fata s-a stins odata cu el.

Cascada Bigar, o creatie spectaculoasa a naturii, va ramane cu siguranta in memoria vizuala si afectiva a oricarui turist.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply