Case boieresti din Bucuresti:

o plimbare prin inima orasului

Casele boieresti din Bucuresti, ascunse pe stradute cochete, sunt o rezerva nesecata de frumos si eleganta. Unele dintre aceste case adapostesc astazi sedii ale unor institutii publice sau de cultura, altele sunt inca resedinte private sau sedii de companii, iar cele mai putin norocoase, inca isi asteapta salvatorul. Fundatia Calea Victoriei ne propune o calatorie prin Centrul Bucurestiului, insa departe de zgomotul si forfota marilor bulevarde. Ne vom plimba pe stradutele cochete din zona Amzei, Piata Lahovary, Dionisie Lupu si Batistei si vom admira fatadele si detalii arhitecturale elegante ale caselor boieresti.

De-a lungul acestui traseu, vom descoperi casa si povestea Mitei Biciclista, o femeie care a avut curajul sa sparga mai multe tipare pe vremea „Micului Paris” – prima femeie care s-a plimbat nestingherita pe bicicleta pe Calea Victoriei. Ajungem in zona casei lui Take Ionescu si povestim despre meritele avute de acesta in dezvoltarea Romaniei Moderne. Admiram apoi casa familiei Assan, o familie foarte bogata, prima din Romania care va detine un automobil.

Vom descoperi si povestea casei Librecht – astazi cunoscuta sub denumirea de Casa Universitarilor, a casei Spyer, o casa care a gazduit mari bancheri ai tarii sau a casei Callimachi, o familie care a dat trei domnitori si un mitropolit de-a lungul istoriei.

Toate aceste case boieresti pe langa care vom trece au fost la timpul lor adevarate resedinte pline de fast si somptuozitate, iar unele dintre ele pastreaza atmosfera vremii pana in zilele noastre.

Testimonial: „Particip cu drag la intalnirile cu istoricul Anita Sterea, ghidul nostru prin Bucuresti. Traseele sunt foarte bine gandite si acopera principalele zone incarcate cu istorie ale orasului. Anita este un excelent povestitor si stie sa-ti arate Bucurestiul intr-un mod in care sa te faca sa-l iubesti si sa-l apreciezi mai mult.” (A.B.)

Lector: Anita Sterea

Data: 17 iunie 2017

Ora: 11:00

Numar ateliere: 1

Cost: 35 lei

Cost redus (card fidelitate, studenti, elevi, pensionari): 30 lei

Loc: punct de pornire – in fata Palatului Stirbei, Calea Victoriei nr. 107

Inscrieri AICI.

Sursa: Fundatia Calea Victoriei

Leave a Reply