Castelul Iulia Hasdeu

Unul dintre cele mai impresionante locuri din Romania este un mic castel din orasul Campina, in judetul Prahova. A fost construit de scriitorul roman Bogan Petriceicu Hasdeu in cinstea fiicei sale, Iulia.

Castelul Iulia Hasdeu a fost finalizat in 1896, fiind un refugiu pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu, dupa moartea tinerei sale fiice. Acest castel are o arhitectura neobisnuita, construit ca un templu, in care renumitul om de cultura incerca sa comunice cu fiica sa.

Iulia Hasdeu a fost un copil precoce, fiind considerata un geniu. O poeta extraordinara, ea a fost prima romanca care a absolvit Universitatea de la Sorbona din Paris. Tanara a murit de tuberculoza, cu putin timp inainte de a implini 19 ani.

Castelul este construit pe baza numerelor 3 si 7 si este plin de simboluri la fiecare pas. Are trei intrari, doua secundare si una principala, de piatra, deasupra careia este ochiul atotvazator si pe care scrie „pro fide et patria” si „e pur si muove”. Usa este incadrata de doua tronuri de piatra si doi sfincsi, care sunt prezenti si pe cavoul Iuliei de la Cimitirul Bellu. In interiorul castelului, la ferestre, se afla oglinzi paralele si se spune ca tot ce intra acolo este multiplicat la infinit. Edificiul este plin de mister deoarece regasim elemente simbolice pretutindeni. Templul castelului are o incarcatura profund spirituala, aflandu-se acolo ca simbol Sf. Graal si statuia lui Iisus. In templu exista si un altar in care se afla o pianina despre care se spune ca uneori canta singura. Exista o marturie a unui profesor care spunea ca in timpul vizitei sale in castel, alaturi de elevii sai, pianina a inceput sa cante si toata lumea a ramas inmarmurita.

O descriere a castelului, din perioada in care gazduia practicile oculte organizate de Hasdeu, a fost realizata de scriitorul Ion Luca Caragiale, in urma unei vizite la Campina, pe care a efectuat-o in 1896. Dramaturgul rememora, intr-un eseu, detaliile edificiului: „Pasim pragul si ne aflam sub domul inalt din centrul cladirii. In mijlocul salii circulare, sta linistit un stalp masiv de zidarie, de culoarea marmorii trandafirii. In partea din spate a stalpului, impotriva usii de intrare e o scara care suie la celelalte doua. In rand cu galeria, deasupra stalpului pe care se reazima scarile, este un pod sustinut de stalpi subtiri de fier. Deasupra acestui pod sta sub domul albastru, statuia Mantuitorului, o data si jumatate marimea naturala. Statuia este de lemn, si colorata, dupa stilul evului mediu, este o opera de rara frumusete a sculptorului Casciani din Paris. Mantuitorul se ridica deasupra unor nouri, catre cer cu bratele deschise, cu privirea aplecata spre pamantul pe care-l binecuvanteaza cu amandoua mainile. Din ochi ii pica lacrimi, in maini si in picioare se vad urmele cuielor si pe frunte ale ghimpilor. Divinul Fiu se inalta cu fata catre isvorul luminii, catre Rasarit.”


Mai mult de atat, in templul de la Campina, marele carturar si-a continuat practicile spiritiste pentru ca-si dorea „sa vorbeasca” cu Iulia, iar intalnirile misterioase erau descrise intr-un jurnal scris de Bogdan Petriceicu Hasdeu. Din perioada 23 decembrie 1890 pana in 18 aprilie 1903 s-a pastrat transcrierea unui numar de 101 rezumate ale sedintelor de spiritism. Potrivit acestora, Iulia vorbea despre casa, il sfatuia pe tatal sau in legatura cu diverse probleme si povestea chiar despre vietile ei anterioare.

Circumstantele construirii acestui edificiu nu sunt clare nici astazi. Se spune ca Hasdeu ar fi primit planurile de constructie ale castelului de dincolo de moarte, de la fiica sa, in urma unei sedinte de spiritism.

Dragostea parintesca pluteste si acum in aer in interiorul castelului. B.P.Hasdeu a trait 10 ani in acest loc, iar la data de 25 august 1907 s-a stins din viata.

Pe altarul mare sunt inca vizibile cuvintele sapate in marmura:
Cu voia lui Dumnezeu S’a savarsit acest templu spiritist intocmai Dupa planul dat cu toate amanuntele de Julia Hasdeu Executor fiind B.P. Hasdeu Dupa indemnul caruia au lucrat SculpturaI. Georgescu Marmura si mosaic fratii Axerio Ferarie A.O. Czipser Vitraliu Ziegler si Schmidt Bronz Ph. Schweickert MDCCCXC Cu voia lui Dumnezeu.”

Muzeul este deschis de marti pana duminica in intervalul orar 9:00-17:00. Taxa de intrare in castel este de 10 lei pentru adulti si 6 lei pentru elevi.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply