Castelul Peles

primul castel european cu electricitate

Unul dintre cele mai frumoase castele din tara noastra, prestigios in toata Europa, Castelul Peles reprezinta emblema rafinamentului regal, adus in Romania de primul rege al tarii, Carol I.

Acesta din urma a ridicat impozanta cladire intre anii 1873 și 1914, combinand stilurile neorenascentist, gotic, baroc și saxon, carora le-au fost adaugate influente alpine elvetiene. Constructia a fost desfasurata sub conducerea trioului renumit de arhitecti: Johabbes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman.

Stilul neorenascentist este magistral evidentiat in arhitectura spectaculoasa a teraselor castelului, marginite de gradini minunate cu sculpturi impresionante. Intrarea principala este strajuita de statuia Regelui Carol I.

Odata inaugurat, castelul a servit drept resedinta familiei regale si, de-a lungul vremii, dupa regale Carol I, aici a locuit Regele Ferdinand I si tot aici s-a nascut Carol al II-lea.


In perioada comunista, cladirea este confiscata de catre regimul comunist, fiindu-i restituita Regelui Mihai abia in 2006 de catre statul roman.

In interiorul castelului se impletesc armonios istoria, rafinamentul artei si cultura, in toate cele 170 de camera ce au apartinut candva regilor Romaniei. Vitraliile lucrate manual si colectia de arta a casei regale, renumita in lume, transforma castelul intr-un veritabil monument de interes international.

In plus, Sala Mare a armurilor gazduieste una dintre cele mai impresionante colectii de arme din intreaga Europa, iar Camera Florentina adaposteste reproduceri in bronz ale operelor lui Michelangelo. O alta camera impresionanta a impunatoarei constructii o reprezinta Sala Maura, in interiorul careia exista o fantana de marmura impunatoare.

Un amanunt extrem de interesant este reprezentat de faptul ca in 1883 a fost construita o microhidrocentrala pe albia paraului Peles, ce a asigurat luminatul casnic, dar si al becurilor din parc. Castelul Peles a devenit astfel prima locuinta privata din tara ce a beneficiat de curent electric si primul castel electrificat integral din Europa.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply