Cecilia Cutescu-Storck

prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa

Nascuta pe 14 martie 1879, in comuna Caineni (judetul Valcea), Cecilia Cutescu este adoptata de bunicii materni. Impreuna cu acestia, Cecilia Cutescu se muta la Bucuresti pentru a urma pestigioasa Scoala Centrala de Fete. Din copilarie era pasionata de arta, astfel incat se ascunde in timpul orelor de scoala pentru a picta. La absolvirea scolii, familia Cutescu cere sfatul pictorului polonez Ajdukiewicz, o personalitate cu renume la vremea aceea, care confirma talentul deosebit al Ceciliei.

Este trimisa la Munchen in 1897, unde studiaza la “Damenakademie” cu profesorii Fehr si Schmidt, iar in 1899 se muta la Paris unde frecventeaza “Academie Julien” sub tutela lui Jean Paul Laurens si Benjamin Constant. In acest timp expune constant atat in Franta, cat si in Romania. La Paris, lucrarile ii sunt aprobate la Salonul de Toamna, iar in 1906 are prima expozitie personala la Galerie Hessele pe Rue Lafitte. La Bucuresti este cooptata in gruparea “Tinerimea artistica”, iar operele sale au fost expuse alaturi de cele ale lui Constantin Brancusi.


In 1906 artista revine definitiv in tara si se stabileste la Bucuresti, iar trei ani mai tarziu se casatoreste cu sculptorul Frederic Storck. Impreuna au doua fiice: Gabriela Storck, devenita arhitect, si Cecilia (Lita) Botez, ceramista. Dupa revenirea in tara, devine tot mai interesata de artele decorative si de pictura murala monumentala.

In 1916 devine profesoara la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din Bucuresti, fiind prima femeie profesor la o universitate de arta de stat din Europa. Realizeaza numeroase picturi murale in cladiri publice din Bucuresti, dintre care cea mai importanta este marea fresca “Istoria Negotului Romanesc” creata in 1933, in sala mare a Academiei de Studii Economice.

Continua sa expuna in tara si peste hotare, iar in anii 1924 si 1928 reprezinta Romania la Bienala de la Venetia. In 1937 este aleasa presedinte al Sindicatului de Arte Frumoase.

Dupa casatorie, Cecilia si Frederic Storck construiesc in colaborare cu arhitectul Alexandru Clavel o casa pe strada Vasile Alecsandri, care devine caminul familiei. Constructia este incheiata in 1911, iar intre 1913 si 1917 Cecila Storck decoreaza interiorul cu numeroase picturi murale de inspiratie simbolista avand ca subiect figuri feminine si o vegetatie luxurianta.

Cecilia Cutescu-Storck isi creeaza in aceasta casa un atelier spectaculos a carui intrare este strajuita de un stalp de marmura verde, replica unui element arhitectural din Bazilica San Marco din Venetia. Pe peretele opus se afla doua mari panouri decorative intitulate “Dragostea pamanteasca” si “Dragostea spirituala”, pictate de artista in perioada 1912-1915. Panourile sunt despartite de o fantana sculptata in piatra de Frederic Storck, modelata dupa usa bisericii Coltea. Aceasta piesa de arta reaminteste convingerea artistei ca femeile beneficiaza de resurse intelectuale si spiritual importante. In 1918, in incinta atelierului, se formeaza “Asociatia pentru emanciparea civila si politica a femeii romane”.

In 1937 este invitata sa participe la decorarea Pavilionului Romanesc din cadreul Expozitiei Internationale de la Paris. In afara de compozitii murale, Cutescu-Storck a creat si tablouri de factura simbolista si peisaje pe panza, in ulei si in pastel. Un exemplu important este tripticul “Tigancile”, intitulat si “Bucuria vietii”, pictat in 1911, insa distrus in timpul razboiului. Acesta infatisa personaje feminine inconjurate de o natura luxurianta.


In 1943 artista publica o carte autobiografica intitulata “Fresca unei vieti”, iar in 1966 volumul este intregit si revizuit sub titlul “O viata dedicata artei”.

In 1948 operele de arta ale sotilor Storck au fost declarate de utilitate publica, iar in 1951 atelierele celor doi artisti au fost deschise ca muzeu de arta, familia pastrand spatiul de locuit. In prezent, imobilul poate fi vizitat si adaposteste Muzeul de Arta Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck.

Cecilia Cutescu-Storck a fost premiata atat la Barcelona, cat si la Paris unde a luat medalia de aur si marele premiu la Expozitia Internationala. De asemenea, a fost “Cavaler al Legiunii de Onoare” din Franta (1933) si “Maestru Emerit al Artei” in 1957, titlu acordat pentru intreaga activitate artistica.

Cecilia Cutescu-Storck se stinge din viata in 1969, la Bucuresti.

Acestea sunt cateva elemente biografice ale Ceciliei Cutescu-Storck, prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa, care a avut o influenta puternica in viata culturala din perioada interbelica.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply