Craciunita

Infloreste in preajma Craciunului si este cunoscuta de toata lumea sub denumirea de Craciunita, Floarea Craciunului sau Steaua Craciunului. Denumirea stiintifica a acestei plante este „Euphorbia pulcherrima” sau „Poinsettia pulcherrima”.
Rosie ca focul, cu frunzele in forma de stea, Craciunita este prezenta in casele noastre, in luna decembrie. Este originara din Mexic, creste sub forma de arbust cu frunze care se coloreaza, in luna decembrie, in rosu, dar si in galben, roz sau crem, mentindu-se astfel pana primavara.


Legenda Craciunitei provine din Mexic, unde locuiau doi frati, Maria si Pablo. Cei doi copii erau foarte saraci, iar in satul in care locuiau avea loc in fiecare an, de Craciun, un festival traditional, prilej pentru a se face daruri. Craciunul era sarbatoarea preferata a celor doi frati, dar ei erau lipsiti de posibilitatea de a oferi ceva in dar. Dorinta lor cea mai mare era faca un dar pruncului Iisus. In Ajunul Craciunului, Maria si Pablo se pregateau sa merga la slujba de Craciun, iar in drumul lor spre biserica au adunat cateva plante verzi, in semn de pretuire pentru micul Iisus. Au fost luati in deradere de ceilalti copii, insa Maria si Pablo au asezat plantele in jurul noului-nascut. In mod miraculos, plantele verzi s-au tranformat in plante cu frunzele in forma de stelute rosii, asa cum arata si azi Craciunita.
Craciunita semnifica dragoste si pretuire, prezenta ei in casele noastre, in preajma Craciunului, fiind o traditie pe care multa lume o practica si o indrageste. Se spune ca aduce noroc celor care o daruiesc.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply