Cula Greceanu

Considerata cel mai vechi edificiu de acest fel din tara, Cula Greceanu se afla in comuna Maldaresti, judetul Valcea. Este inclusa in Complexul Muzeal Maldaresti alaturi de Cula Duca si Casa Memoriala I.G.Duca. Aceasta evidentiaza arhitectura romaneasca, reflectand o imbinare armonioasa dintre elementele unei case taranesti, cat si cele de tip fortificatii, fiind considerata cea mai veche cula din tara. De asemenea, sunt preluate si cateva componente ale stilului brancovenesc, care se observa la ferestrele pivnitei, la cele doua cerdace cu arcade, boltile din incaperea de la primul etaj, dar si la mobilier.

In ceea ce priveste etimologia cuvantului “cula”, acesta deriva din turcesul “kule”, care desemneaza un turn, iar in spatiul romanesc defineste o locuinta intarita in forma de turn, cu un parter inalt si o scara interioara de acces catre etaj.

Istoria acestei comori culturale incepe in secolul al XVI-lea, cand Nan Paharnicul a ridicat un turn de aparare. Ulterior, nepotul sau, Tudor Maldar, va duce lucrarea la bun sfarsit, radicand cula Maladaresti. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, cula capata aspectul din prezent, fiind reconstruita de catre jupanul Gheorghe Maldarescu si jupanita Eva.


Intre anii 1966-1967, Cula Greceanu a trecut printr-un proces de restaurare deoarece in anul 1967 a fost deschisa publicului. Cula Greceanu le-a fost gazda catorva filme romanesti renumite precum: “Neinfricatii”, “Drumul oaselor”, “Iancu Jianu”, “Haiducul” si “Trandafirul galben”. De asemenea, a fost sursa filmului “Aferim”, care a castigat in 2015 premiul “Ursul de argint” la Berlin si a constituit propunerea romaneasca pentru Oscar.

Cula Greceanu este deschisa vizitatorilor intre 10:00 si 18:00 in timpul verii, iar iarna se poate vizita in intervalul orar 9:00 si 17:00.

Cula Greceanu starneste si in prezent curiozitatea fiecarui turist de a-i trece pragul datorita peisajului pitoresc in care se afla, dar si istoriei inzestrata cu farmec, fiind sursa multor povesti si legende cu domni, domnite, boieri si haiduci.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply