Cultura Cucuteni

Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia, una dintre cele mai vechi culturi ale Europei, cu o vechime mai mare decat cea mesopotamiana, ne-a lasat drept mostenire vestigii remarcabile, care pot fi descoperite in peste 1800 de situri arheologice din Romania.

Denumirea acestei culturi si-a primit numele dupa satul cu acelasi apelativ din apropierea orasului Iasi, unde, in anul 1884, s-au descoperit primele simboluri ale perioadei neolitice.

Cultura Cucuteni a existat cu cateva sute de ani inaintea asezarilor umane din Sumer si Egiptul Antic, fiind raspandita din sud-estul Transilvaniei, in Moldova si in vestul Ucrainei, pana la Nipru. Dintre cele 4000 de asezari descoperite, 90% au fost incendiate, iar specialistii nu au putut sa confirme daca a fost un cataclism sau o incendiere intentionata.

Perioada de evolutie a civilizatiei Cucuteni cuprinde aproximativ doua milenii, incepand cu anii 4600-4500 pana in 2750 i.e.n, interval temporal care apartine epocii neolitice. Un detaliu important este organizarea sociala si structura comunitatilor, care erau foarte avansate pentru acea epoca.

Cultura Cucuteni este una dintre cele mai spectaculoase civilizatii cu ceramica pictata ale lumii preistorice atat datorita delicatetei artistice a formelor si a decorului pictat pe vase si statuete antropomorfe, a metodei de prelucrare a pietrei si a metalelor (cupru si aur), cat si misterului care o inconjoara pana in prezent.


„Nici la ora actuala nu se cunoaste semnificatia simbolurilor pictate pe vase, precum si rolul statuetelor care reprezinta forme umane si animale. Mai mult de atat, nu cunoastem cu exactitate modul in care acei oameni isi tratau mortii, in ciuda excavatiilor recente nu am descoperit niciun mormant sau loc de crematie.” – declara Lacramioara Stratulat, director al Complexului Muzeul National din Iasi, in cadrul conferintei de presa premergatoare expozitiei de la Vatican.

Niciuna dintre statuetele antropomorfice descoperite nu evidentiaza trasaturi grotesti sau furioase. Putine dintre statuetele masculine au fetele acoperite de masti si prezinta tatuaje pe corp. Nu exista statuete cu sclavi sau figurine sacrificate, o dovada clara a unei civilizatii egalitariene si pacifiste, conform opiniilor istoricilor.

„Cunoasterea aprofundata a acestei culturi este foarte importanta… Suntem mandri ca aici a aparut cea mai importanta si avansata cultura neolitica din intreaga lume.”, afirma Romeo Dumitrescu, presedintele „Fundatiei Cucuteni pentru Mileniul trei”, din Bucuresti.

Ceramica din cultura Cucuteni este unica in Europa, gasindu-se asemanari, destul de vizibile, intre ceramica Cucuteni si o ceramica dintr-o cultura neolitica din China. Un argument care sa combata ideea precedenta este distanta de timp foarte mare, cea din China luand nastere dupa circa un mileniu fata de cea de la Cucuteni.

Asezarile lor erau alcatuite din sute si chiar mii de case cu etaj, cele mai multe gasite de arheologi fiind arse, cucutenienii avand un ritual: purificau locul si se mutau in alta zona, unde o luau de la inceput, construind case, fortificatii si temple.

Chiar daca vasele dateaza de peste 6000 de ani, culorile autentice ale civilizatiei Cucuteni au ramas intacte: „Acesta este marele mister al ceramicii de Cucuteni. Privind-o, ea emana o magie care iti linisteste ochiul, dar totodata, ridica atatea semne de intrebare: ce simbolizeaza aceste ornamente, spirale, vartejuri, forme ale vasului? Este foarte greu sa reconstituim si sa intelegem mentalitatea celui care confectiona ceramica: ce dorea el sa transmita, care este gandirea artistului din perioada Cucuteni-Tripolie? Este o ceramica deosebita ca structura morfologica si ca forma. Avem aici vase in forma de binoclu, dar si trinoclu, dar acestea nu sunt vase utilitare. Si atunci apare intrebarea: Care este functia lor?” – spunea Romeo Dumitrescu.

De asemenea, Ion Tentiuc marturiseste: „Timp de peste 100 de ani cercetatorii studiaza aceasta cultura, dar multe particularitati raman neintelese inca, aceasta cultura ramane in continuare un mister.”

Importanta culturii Cucuteni a fost si va ramane sub semnul unei mari enigme ale existentei umane. Prin urmare, trebuie sa evidentiem mostenirea nepretuita pe care ne-au lasat-o stramosii nostri – o comoara din anul 9500 i.Hr.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply