Curiozitati ale limbii romane

Limba romana este singura limba europeana in care se poate face o propozitie completa, formata din 5 cuvinte care contin doar vocale: „Oaia aia e a ei”.

Cel mai lung cuvant care contine doar vocale: uiuiu.

Oficial, cu o lungime de 44 de litere, cel mai lung cuvant din limba romana se afla pe locul 3 in topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Pe primul loc se afla un cuvant german cu o lungime de 79 de litere, iar pe locul 2 un cuvant turcesc cu o lungime de 70 de litere, ambele fiind cuvinte compuse, in timp ce cuvantul romanesc este unul tehnic). Neoficial mai exista alte doua cuvinte mai lungi (un cuvant in islandeza cu o lungime de 64 de litere si un cuvant finlandez cu o lungime de 61 de litere), insa acestea nu sunt incluse in dictionare, fiind mai degraba glume lingvistice.

● Cel mai lung cuvant care contine o singura consoana: acioaiei.
● Cel mai lung cuvant care incepe si se termina cu o vocala si in rest contine doar consoane: inspre.
● Cel mai lung cuvant care denumeste o localitate din Romania: Streisangeorgiu.
● Cel mai scurt cuvant care denumeste o localitate: Ip.

Si, in final, cateva palindromuri amuzante (grupuri de cuvinte sau cuvinte care pot fi citite de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga fara sa-si piarda sensul):

● Ele ne seduc cu desenele;
● Era sa pozez o pasare;
● Elisa va lasa Toyota sa la Vasile;
● Era o tipa rapitoare.

Intra in comunitatea noastra de pe facebook printr-un simplu LIKE! Astfel ne vei ajuta si tu sa promovam cum trebuie VALORILE ROMANESTI!

Leave a Reply