Dosarul Rosia Montana

a fost depus la UNESCO

Ministerul Culturii a trimis pe 4 ianuarie 2017 la UNESCO dosarul „Peisajul Cultural Minier Rosia Montana”.

Protectia patrimoniului national este una dintre responsabilitatile principale ale Ministerului Culturii si intra in prerogativele sale fundamentale. Depunerea dosarului Rosia Montana la UNESCO finalizeaza un proces inceput inca din 2011 (cand Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a recomandat oficial Ministerului Culturii includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO) si continuat in februarie 2016 prin adaugarea Rosiei Montane pe Lista Indicativa a Romaniei la UNESCO.

Valoarea exceptionala a Rosiei Montane este recunoscuta si afirmata de un numar fara precedent de grupuri, institutii si organizatii ale specialistilor din tara si din strainatate in domeniul cercetarii si protejarii patrimoniului, dintre care este suficient sa amintim ICOMOS, organismul consultativ al UNESCO pentru evaluarea obiectivelor culturale propuse pentru inscriere in Lista Patrimoniului Mondial. Odata identificata valoarea exceptionala a unui obiectiv, articolul 4 din Conventia Patrimoniului Mondial impune obligatia declansarii procedurilor pentru ocrotirea obiectivului respectiv, iar includerea sa in Lista Patrimoniului Mondial este primul pas in acest sens.

Recunoasterea internationala a valorii universale a patrimoniului national face parte dintre indatoririle impuse de legea romaneasca si de conventia UNESCO semnata de Romania. Am considerat necesar sa abordam acest subiect cu ceea ce el are ca data esentiala: un monument istoric de importanta nationala (si recunoscut ca atare de Statul Roman), si universala, aflat totodata pe lista celor mai periclitate sapte situri din Europa si a celor mai periclitate din lume. Recunoasterea internationala a unor situri de asemenea valoare este chiar misiunea UNESCO si a Romaniei, prin semnarea Conventiei privind Protectia Patrimoniului Mondial, Cultural si Natural.


In prezent, Romania are sase pozitii culturale si o pozitie naturala in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Bisericile cu pictura exterioara din Moldova, Manastirea Horezu, Satele cu biserici fortificate din Transilvania, Cetatile dacice din Muntii Orastiei, Centrul istoric al Sighisoarei, Bisericile de lemn din Maramures si Delta Dunarii.

Decizia finala privind includerea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a Rosiei Montane apartine exclusiv Comitetului Patrimoniului Mondial, in baza evaluarii dosarului depus, conform urmatorului calendar:
februarie-august 2017: evaluare tehnica a dosarului (desk review);
septembrie 2017: vizita de evaluare pe teren a peisajului cultural nominalizat;
iulie 2018: analiza in Comitetul Patrimoniului Mondial si decizie privind inscrierea in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Pentru mai multe informatii privind relevanta Rosiei Montane in UNESCO, puteti consulta site-ul realizat de Ministerul Culturii prin Institutul National al Patrimoniului: http://rosiamontana.world.

Sursa: www.cultura.ro

Leave a Reply