Targul de Sfintii Mihail si Gavriil

“Sambata, inainte de Hranghel, se fac mosi. De Hranghel fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare care ii va fi „lumina de veci“ in lumea de dincolo. Finii merg cu colacei la nasi. Se amesteca berbecii cu oile. In acest scop se face turta aretilor (berbecilor) care se arunca intre oi. Daca ea cade cu fata in sus, oilor le va merge bine. Se serbeaza „cu desavarsit nelucru“. (Irina Nicolau)

Timp de doua zile, sambata, 5 si duminica, 6 ale lui Brumar, 50 de mesteri si artisti iconari vin la Targul de Sfintii Mihail si Gavriil de la Muzeul National al Taranului Roman, cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an.
Alaturi de mesteri, Galeria de Arta Taraneasca scoate in curte obiecte care mai de care mai incantatoare: haine de sarbatoare, stergare din bumbac, scoarte, lepedee si fete de masa; plosti, ulcioare, cani, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; oua incondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticla, impletituri si alte mestesuguri.

De-ale gurii putem targui: miere, dulceata, prajituri, zacusca, sucuri si tuica.

Suntem invitati sa regasim frumusetea si marturia gesturilor in lucrurile mestesugite deopotriva de tarani, artizani si artisti.


Targul de Sfintii Mihail si Gavriil, de la Muzeul National al Taranului Roman, se poate vizita de la ora 10 dimineata pana la 6 seara.

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).

Targul de Sfintii Mihail si Gavriil este ultimul targ al seriei de actiuni incepute in luna septembrie in cadrul evenimentului „Primenire”, prin care Muzeul National al Taranului Roman a relansat promovarea targurilor dedicate mesterilor, artizanilor si artistilor care recupereaza si revitalizeaza mestesugurile, aducand de asemenea in atentia publicului noi interpretari formale ale obiectului traditional.

***
„Ingerii sunt duhurile slujitoare lui Dumnezeu. La inceput toti ingerii au fost buni si intelepti. Dupa incercarea la care i-a supus Dumnezeu, inainte de Facerea Lumii, o parte din ei, cei condusi de Lucifer, s-au razvratit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare razboi in cer. Mihail si ingerii cei buni au invins, iar cei rai au fost aruncati din cer si au devenit demoni. Peste soborul ingerilor buni, Dumnezeu l-a randuit, pe veci conducator, pe Arhanghelul Mihail.
In aceeasi zi este sarbatorit si Arhanghelul Gavriil, ingerul talmacitor al viselor si vedeniilor. Gavriil vesteste lui Ioachim si Anei nasterea Mariei, Maica Domnului, tot el descopera preotului Zaharia nasterea si menirea lui Ioan Botezatorul, in fine, o anunta pe Fecioara Maria ca-l va aduce pe lume pe Domnul Hristos.” (Irina Nicolau)

Sursa: Muzeul National al Taranului Roman

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
Select your currency
RON Romanian leu
EUR Euro