Excursie la Manastirea Carmelitana

si la Manastirea Tiganesti

Sambata, 15 iulie 2017, de la ora 9:30, Fundatia Calea Victoriei ne invita la o calatorie in apropierea Bucurestiului, in compania istoricului Anita Sterea, pentru a descoperi doua spatii sacre de o mare frumusete, primul apartinand comunitatii catolice si cel de-al doilea, comunitatii ortodoxe de la noi din tara.

Prima oprire se va face la Manastirea Carmelitanilor Desculti, o cladire moderna impresionanta, de un mare rafinament arhitectonic, care poarta hramul Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel. Este considerata „Cea mai reusita, din punct de vedere arhitectural si teologic, dintre constructiile religioase moderne din Europa” de catre preotul iezuit Marko Ivan Rupnik, directorul Scolii internationale de arta Centrul Aletti din Roma. Arhitectura este semnata de Tudor Radulescu, care a colaborat cu slovacul Andrej Stepancic.

Ordinul Carmelitan s-a nascut pe Muntele Carmel la inceputul secolului XII, cand un grup de pustnici latini ce traiau in rugaciune, in pesterile de acolo, au primit din partea Patriarhului Albert din Ierusalim o Regula de viata. Aceasta Regula contine un precept central din care iradiaza toate celelalte: „mediteaza ziua si noaptea legea Domnului”(Ps 1,2).

Al doilea loc vizitat este Manastirea Tiganesti, una dintre cele mai bine pastrate si linistite manastiri din apropierea capitalei. Sub numele de „Tiganesti”, manastirea este amintita in hrisoavele domnesti de danii ale domnitorului Moruzi (1793), Caragea (1813) si Dimitrie Ghica Voievod (1824). Biserica manastirii dateaza de mai bine de doua sute de ani, insa vatra monahala de la Tiganesti este cu mult mai veche, obstile monahale din Manastirea Caldarusani si Schitul Maicilor zidind actuala biserica pe locul unui mai vechi schit de calugari. Legenda locului – sustinuta de faptul ca pomelnicul manastirii incepe cu voievodul Mihai Viteazul si Doamna Stanca, fapt care atesta ca aceasta asezare monahala exista inca de la inceputul secolului al XVII-lea – spune ca aceasta a fost zidita de cativa calugari romani din Sfantul Munte Athos.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Tiganesti este pictata in secolul al XVII-lea, in stil neobizantin si este ferecata in argint. Avand in vedere stilul usor naiv, este foarte posibil ca icoana sa provina din Transilvania. Manastirea Tiganesti este renumita si pentru atelierele sale, in care sunt lucrate minunate vestminte preotesti si broderii liturgice.

*****

Transportul se va face cu autocarul, excursia are o durata de cca 5h. Plecarea cu autocarul se va face din Piata Victoriei, la ora 9:30.

Participarea se va face pe baza de inscriere prin e-mail (contact@victoriei.ro) sau prin formularul de inscriere si achitarea taxei de participare in avans, locurile fiind limitate.

Taxa participare este de 65 lei/ 60 lei – card fidelitate, include transport dus/intors. Vom afla informatii despre istoria locurilor atat in drumul spre cele doua obiective, in autocar, cat si la fata locului.

Lector: Anita Sterea
Data: 15 Iulie 2017

Ora: 9:30

Cost: 65 lei (include transport dus/intors cu autocarul)

Cost redus (card fidelitate, studenti, elevi, pensionari): 60 lei (include transport dus/intors cu autocarul)

Loc: punct de intalnire – Metrou Piata Victoriei, iesirea spre Bulevardul Aviatorilor (Guvern).

INSCRIERI AICI.

Sursa: Fundatia Calea Victoriei

Leave a Reply