Expozitia „Povestea evantaiului”

peste 100 de evantaie si accesorii

Muzeul National Cotroceni organizeaza in perioada 6 iulie – 31 august 2017, expozitia „Povestea evantaiului”, care va fi gazduita in doua spatii cu mare incarcatura istorica – Salonul Cerchez si Sufrageria regala.

Proiectul este menit sa reconstituie la scara mica istoria unor epoci, prin expunerea a peste 100 de evantaie si accesorii (manusi, lornioane, pudriere etc.) aflate in trei colectii cu totul deosebite.

Piesa de rezistenta a colectiei o constituie evantaiul cu autograful Principesei Maria – datat la 23 februarie 1897, pe acelasi evantai regasindu-se si insemnari in limbile franceza si spaniola alaturate unei melodii pe portativ, dedicata domnisoarei Zoe Arion (fiica ambasadorului Romaniei la Sankt Petersburg intre 1897-1908).

La capitolul cele mai vechi piese, se incadreaza doua evantaie aduse de la Viena, datate in jurul anilor 1740 si 1750, realizate pe schelet din fildes, unul brodat cu fir de aur si aplicatii de paiete, iar celalalt cu modele florale in foita de aur si argint.

Evantaiele apartin urmatoarelor colectii:
– Aurelia Veronica Filimon;
– Aurelia Nicolau alias Kera Calita;
– dr. Adrian-Silvan Ionescu.

Sursa: Muzeul National Cotroceni

Leave a Reply