Farul din Tuzla

Cel mai vechi far de pe litoralul romanesc

Farul din Tuzla este cel mai vechi far de pe litoralul Marii Negre, fiind functional si in prezent. Acesta fost dat in folosinta in anul 1901 si indica tarmul cu ajutorul lampilor de petrol. A fost modernizat in anii 1946, 1957 si 1972, iar in anul 1958 a fost electrificat. Apartine in zilele noastre Fortelor Navale Romane, fiind in administrarea Directiei Hidrografice Maritime.


Ridicat in anul 1900, in timpul regelui Carol I, de firma franceza Barbier, Bernard & Turrene, farul din Tuzla caluzeste si acum drumul marinarilor pe mare. La proiectarea farului a lucrat, in cadrul BTT, si Anghel Saligny – aflam de pe site-ul evz.ro.


Potrivit adevarul.ro, farul are o inaltime a constructiei de 44 de metri si o inaltime a luminii de 62 de metri. Farul de la Tuzla are o lumina alba, cu doua sclipiri, cu o perioada de 9,7 secunde si o vizibilitate de 20 de mile marine. Pe acesta se afla instalat un far auxiliar, care are o lumina rosie fixa, cu vizibilitate de sase mile marine, inaltimea luminii este 57 de metri si are un semnal de ceata care emite litera „U“ in codul Morse. Lumina rosie fixa indica navigatorilor ca se afla intr-o zona cu ape periculoase, putin adanci.

Alte faruri de semnalizare mai sunt la Constanta, Mangalia, Midia, Gura Portitei, Sfantu Gheorghe si Sulina.

Surse: adevarul.ro, evz.ro

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply