Festivalul George Enescu

Romania pe harta internationala a muzicii clasice
Muzica oglindeste toate misterioasele ondulatii ale sufletului, fara putinta de prefacatorie.”
George Enescu

REPERE
Primul compozitor roman din patrimonial cultural mondial a fost un copil-geniu, care la varsta de cinci ani studia la Conservatorul din Iasi.
A creat opera „Oedip”, una dintre cele mai complexe si solicitante partituri din lume.
A fost un profesor exceptional, parintii violonistului Yehudi Menuhin mutandu-se din SUA la Paris pentru ca acesta sa ia lectii cu Enescu. Printre elevii sai se mai numara Dinu Lipatti, Arthur Grumiaux, Christian Ferras si Ida Haendel.
George Enescu ii sprijinea si pe tinerii muzicieni. Multe dintre concertele date de Enescu la Sinaia sau la Bucuresti sustineau cauze caritabile locale si nationale. Ca director onorific al Asociatiei Muzicale Romane, George Enescu a facut donatii substantiale pentru a plati bursele acordate muzicienilor. In anul 1912, a sustinut un turneu in Romania, strangand peste o mie de lire sterline – o suma fabuloasa la acea vreme – pentru a infiinta si acorda un premiu national de compozitie.


FESTIVALUL GEORGE ENESCU
Festivalul a avut deschiderea oficiala in data de 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcand debutul celei mai importante manifestari muzicale internationale gazduite de Romania. Urma sa se desfasoare din trei in trei ani, fiind insotit de un concurs international in primele 5 editii, intrerupt ulterior si reluat odată cu editia din 1991.

ENESCU DESPRE “OEDIPE”
Nu mi se cuvine mie sa declar dacă “Oedipe” este sau nu cea mai desavarsita dintre lucrarile mele. Tot ce pot spune este ca, dintre toate, imi este cea mai draga. In primul rand pentru ca m-a costat luni de munca si ani de neliniste. Apoi, pentru ca am pus in ea tot ce simteam, ce gandeam, in asa fel incat ma contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede daca as spune in ce stare de exaltare eram gandindu-ma la “Oedipe” si compunand, nota cu nota, aceasta opera imensa.”

BERNARD GAVOTY DESPRE ENESCU
Trebuia sa-l fi vazut pe Enescu lucrand, pe un colt de masa, deschizandu-si cu grija manuscrisele, notand o idee, stergand cu guma, zgreptanand cu penita, taind, schitand, copiind din nou, profitand de cea mai scurta clipa pentru opera la care lucra – pentru a afla ca un artist in timp ce lucreaza poate fi comparat cu o mama care isi ingrijeste copilul. Sunt doua datorii sacre, usoare si epuizante in acelasi timp, doua poveri de care, pentru nimic in lume nu ai vrea sa scapi. A crea inseamna a iubi.
[…] As fi fericit daca as putea sa transmit macar unora convingerea mea ca George Enescu este unul dintre cei mai originali compozitori contemporani, unul dintre cei mai sinceri, unul dintre cei mai fericit inspirati.

*******

Visez fara incetare… nu mai doresc decat un singur lucru pe lume: sa traduc pana la ceasul din urma ceea ce freamata in mine, sa storc pana la ultima picatura sucul fructului salbatec pe care anii l-au copt. Atata vreme cat exist vreau sa cant.
George Enescu

Bibliografie:
www.festivalenescu.ro
Bernard Gavoty, “Amintirile lui George Enescu”

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply