Festivalul National de Teatru de la Caracal

Editia 2015
Curiosi cum suntem, nu am rezistat tentatiei de a merge la Caracal, la editia din acest an a Festivalului de teatru.

In micul oras exista o cladire spendida care poarta numele actorului Stefan Iordache, a carei istorie este extrem de interesanta.

La inceputul secolului XX, edilii orasului si localnicii orasului Caracal au considerat necesara o sala de spectacole cu capacitate mare si cu dotari tehnice specifice spectacolelor teatrale. In acest sens primarul orasului Caracal a adresat in noiembrie 1891 o cerere Presedintelui Consiliului Judetean prin care solicita construirea unui local de teatru sistematic care sa serveasca si ca local pentru curtea de jurati. In anul 1901, in Dealul Protosenilor, s-a inaugurat Teatrul cel nou. Conceput in stil baroc, dupa planurile arhitectului austriac Franz Billek, constructia impresioneaza prin bogatia ornamentelor: coloane, capiteluri, balcoane, cupole, frize. Pictura originala nu s-a pastrat, astazi interioarele fiind complet repictate.
Teatrul National din Caracal, monument istoric si de arhitectura, a fost inchis in 1987, in urma unui incendiu care a distrus interiorul, acoperisul, instalatiile electrice si cele de sonorizare. Lucrarile de renovare a imobilului au durat aproape zece ani si dupa 22 de ani de asteptare in anul 2009 Teatrul National din Caracal si-a redeschis portile
.” (sursa: olt.djc.ro)


Asadar, o seara frumoasa de mai, un eveniment teatral care are deja o traditie, doi organizatori inimosi: Marius Tuca si criticul de teatru Marina Constantinescu, lume multa, imbracata la patru ace si noi, curiosi sa vedem, sa aflam, sa va impartasim experientele noastre, dornici sa va convingem sa faceti un drum pana la Caracal. Nu veti regreta.

Editia din acest an este dedicata lui Amza Pellea, dupa ce, in anii precedenti, au fost omagiati: Stefan Iordache, Liviu Ciulei, Victor Rebengiuc, Radu Beligan.

Spectacolul inaugural a fost “N(aum)”, un proiect Unteatru, in parteneriat cu Teatrul Metropolis, cu sprijinul Fundatiei Gellu Naum, in interpretarea inegalabila a Oanei Pellea si a partenerei sale, Cristina Casian.


Iata ce veti putea vedea, in zilele urmatoare:

Joi, 14 mai, ora 19.00 – “Lectia” de Eugen Ionescu, Teatrul National Bucuresti

Vineri, 15 mai, ora 11.00 – “Alba ca zapada”, Teatrul Tandarica Bucuresti

Vineri, 15 mai, ora 19.00 – “Fa-mi loc” de Anthony Michineau, Asociatia Inspira, cu Medeea Marinescu si Marius Manole

Sambata, 16 mai, ora 11.00 – Punguta cu doi bani, Teatrul Tandarica Bucuresti

Sambata, 16 mai, 2015, ora 19.00 – “Fata din curcubeu” de Lia Bugnar, Teatrul National Bucuresti, cu Tania Popa

Duminica, 17 mai, ora 19.00 – “Sanziana si Pepelea” de V. Alecsandri, Teatrul National Cluj, reg. Alexandru Dabija

Noi credem ca este imposibil sa rezistati acestei oferte teatrale. Ne vedem la Caracal, da?

Leave a Reply