Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Paste. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub denumirea de „Ispas”. In aceasta zi crestinii se saluta cu „Hristos S-a inaltat!” si „Adevarat S-a inaltat!”.

Timp de 40 de zile dupa Invierea Sa din morti, Hristos s-a aratat de mai multe ori ucenicilor, petrecand timp cu ei si pregatindu-i pentru misiunea la care erau chemati. In a patruzecea zi dupa Inviere, Iisus s-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor in prezenta si spre uimirea ucenicilor sai.

„Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifestau energiile divine, menite sa reveleze prezenta Divinitatii, dar sa o si ascunda.” (crestinortodox.ro)

Chiar daca Hristos s-a Inaltat, el continua sa lucreze prin Sfantul Duh, considerandu-se ca prin toate manifestarile sale – intrupare, moarte, inviere – a indumnezeit firea omeneasca.

Dupa Primul Razboi Mondial, statul roman a hotarat ca de Inaltare sa fie comemorati eroii neamului.

Autor: Veronica Stancu

Leave a Reply