Interviu cu Adina Bordei

Cand dorul de parinti se numeste „Dor de Verde”

O vizita la „Dor de Verde” este o calatorie in timp, in camara mamei si a bunicii.
Am ajuns la Iasi intr-o sambata insorita de octombrie si am poposit la magazinul „Dor de Verde”, o mica pravalie cu legume, fructe de sezon, dar si conserve, si am stat de vorba cu Adina Bordei, proprietara acestui loc asezat in inima orasului, langa biserica Barboi. Adina e filolog, nascuta in Bucuresti, insa pasii destinului au purtat-o in urma cu opt ani spre „dulcele targ al Iesilor”.

Veronica Stancu, Promenada Culturala: Cum a aparut in viata ta ideea magazinului „Dor de Verde”?

Adina Bordei: Ideea a pornit dintr-o lipsa si din dor, dorul de parinti, pe care i-am pierdut prematur. Mi-era dor de zacusca mamei – buna, naturala, fara conservanti –, dar si de dulceturile ei. Apoi, m-am gandit ca langa acestea ar sta bine pe masa noastra zilnica: uleiuri, fainuri, condimente, miere, dar si fructe si legume proaspete, de sezon, iar atunci, cu toate acestea in memoria afectiva si olfactiva, mi-am imaginat magazinul, de fapt l-am vazut asa cum arata acum.

V.S.: Cat a durat pregatirea deschiderii magazinului?

A.B.: Aproape un an. Am cautat producatori la targuri din Iasi si imprejurimi, la Bacau, Suceava si Varatec. Am gasit ulterior producatori si oameni de nadejde si in alte zone ale tarii pentru a suplimenta oferta cu produse care ne lipseau. Asa am descoperit uleiurile presate la rece de la „Luna Solai” din Cluj, sarea din Turda si uleiuri speciale (germeni de grau, seminte de in) de la „Cardinal” din Teleorman.

V.S.: De ce se numeste „Dor de Verde”, care e povestea numelui?

A.B.: Dorul il stiam, ca e al meu, e dorul de parinti, iar verdele reprezinta pentru mine tot ce e natural si reintoarcerea la ceea ce consumam cand eram mica. Parintii mei s-au nascut intr-un sat de langa Focsani si prin stabilirea mea in Iasi cred ca, intr-un fel, m-am intors in zona careia ii apartin. Imi doresc foarte mult sa fiu liantul dintre producatorii locali si consumatori, cred ca aceasta este misiunea mea.


V.S.: Ce legume si fructe aveti in magazin?

A.B.: Doar legume si fructe crescute natural, fara utlizarea tratamentelor chimice si nocive, din zona Moldovei (cartofi, ceapa, linte, spanac, salata, ardei, rosii, castraveti, fasole, praz, sfecla, conopida, broccoli, dovlecei, verdeata si mere, pere, caise, cirese, pepene). Avem intotdeauna in magazin legumele si fructele de sezon, colaboram cu o asociatie de producatori din jurul Iasului, dar si cu asociatii din alte localitati, i-am ales pentru ca pun suflet in ceea ce fac, merg si discut frecvent cu ei, particip la cules, aflu daca au dificultati si incercam sa gasim impreuna solutii. Exista in Iasi si un producator care practica permacultura, suntem foarte mandri de colaborarea cu el; este un om cu principii sanatoase si ne inspira in activitatea noastra.
In ceea ce priveste fructele, cateva detalii despre provenienta lor: momentan avem mere de la Oituz (tot de aici scrijele de mere; scrijelele sunt fructe deshidratate), dar urmeaza sa primim si din zona Sucevei, pere de la Varatec, struguri din apropierea Iasiului si de la Comarna (o comuna celebra in Iasi si in toata tara pentru livezile cu ciresi – soiuri vechi, traditionale de cirese).

V.S.: Ce produse mai gasim la voi?

A.B.: Conserve, adica zascuca si dulceturi. De cele mai multe ori, noi suntem cei care luam fructele de la producatori si le trimitem mai departe pentru a fi transformate in dulceturi. Acestea sunt intr-o varietate interesanta de gusturi si arome: cirese amare, afine, caise, nuci verzi, dovleac cu scortisoara, gutui, pere, flori de soc, flori de liliac s.a.
Mai avem siropuri de zmeura, afine, papadie, muguri de brad, caise; sucuri de rosii, mere, afine, struguri, pere; uleiuri de floarea-soarelui simple sau condimentate cu busuioc, cimbru, piper, ardei iute; uleiuri presate la rece din germeni de grau, soia, seminte de dovleac sau nuca, otet balsamic, de mere sau de vin; sare neiodata fina sau grunjoasa de la Salina Turda; miere cu seminte, nuci, migdale, miere de tei, salcam, rapita sau poliflora de la Taina Vie; seminte (in si mustar); fainuri (grau si malai ecologice).
Produsele-vedeta sunt: uleiul de floarea-soarelui, legumele si fructele proaspete, zacusca, sarea neiodata si gama de dulceturi fara zahar.

V.S.: Cum arata traditionalul tau romanesc?

A.B.: E simplu: zacusca si mirosul ei, imi amintesc cum o facea mama; castravetii in saramura; caisele, pe care mergeam vara trecuta sa culeg si le aduceam in magazin; dulceata de trandafiri facuta de bunica.

V.S.: Participati cu „Dor de Verde” la evenimente?

A.B.: Am participat la doua editii „Ziua sanatoasa”, un eveniment local, din Iasi, care reuneste producatori locali si magazine care promoveaza producatorii locali.
Un alt eveniment foarte interesant si relevant pentru noi a fost „Food Revolution”, care a generat foarte mult interes pentru conceptul „Dor de Verde” si produsele naturale pe care le avem. Fiind un eveniment dedicat in special copiilor, interesul este cu atat mai mare in alegerea unui stil de viata sanatos.
In perioada urmatoare, suntem foarte dornici sa ne implicam in evenimentele, dar si proiectele unor asociatii care promoveaza atat agricultura ecologica, cat si permacultura si utilizarea semintelor traditionale romanesti. Ne dorim sa cream in urmatorii ani un lant scurt de aprovizionare pentru ieseni, sa devenim, cum spuneam la inceput, o legatura intre producatori locali si consumatori.


V.S.: Faceti si livrari?

A.B.: Sigur ca da, facem si livrari la domiciliul clientului, luni, miercuri, vineri si sambata, iar in curand vom asigura zilnic acest serviciu. De asemenea, noi suntem furnizorii de fructe si legume ai Restaurantului Cuib. Din cand in cand aprovizionam cu legume naturale si alte localuri din Iasi.
Produsele noastre se pot comanda si pe site, le trimitem cu drag oriunde in tara.

V.S.: La final, te rog sa ne spui cum arata Romania ta?

A.B.: Imi doresc ca macar in zece ani de acum incolo sa avem suficiente resurse pentru educarea producatorilor si a consumatorilor in sensul adoptarii unui stil de viata sanatos, bazat atat pe consumul, cat si pe producerea alimentelor locale ecologice sau provenite din permacultura. Suntem inca la inceput de drum, dar tendinta actuala de reintoarcere la tot ce e natural este imbucuratoare. Poate chiar in 20 de ani de acum incolo 90% din populatia urbana a tarii va alege magazinele locale pentru aprovizionarea cu alimente de baza in detrimentul marilor lanturi.

Mai multe informatii: www.dordeverde.eu si pagina de facebook.

Fotografii: Promenada Culturala

Interviu realizat de Veronica Stancu

Leave a Reply