Interviu cu Mihaela Carata

Promenada Culturala arata partea luminoasa a Romaniei

Mihaela Carata este o femeie frumoasa, emana o energie curata si iubeste Romania. Este pasionata de calatorii, citit si de descoperitul sub orice forma. Un om curios, care din dragoste pentru Romania si din pasiune pentru frumos, a lansat un proiect unic „Promenada Culturala”, un proiect menit sa promoveze spiritul boem si misterios al Romaniei. „Simt organic acest proiect. Mi-e foarte aproape de inima”, ne marturiseste Mihaela, intr-un interviu de suflet.


Rep.: Cine este Mihaela Carata?
M.C.: Sunt o persoana indragostita de Romania, de radacinile pe care le avem aici si de tot ceea ce aduce bun legatura cu acest pamant.

Rep.: Care este povestea din spatele Promenadei Culturale? Cine a venit cu această idee?
M.C.: Povestea Promenada are o parte de miraculos. Am visat intr-o noapte un tren, ale carui ferestre au disparut, era ca un tapet care se decojea si care mi-a revelat o padure minunata. Aveam un sentiment intens de conexiune cu padurea, verdele, pamantul. La scurt timp dupa acest vis, am primit un telefon de la prietena mea care locuieste la Bruxelles si este profesoara de limba romana ca limba straina si care imi spunea ca vrea sa vina in Romania cu un grup de cursanti, sa le arate Bucurestiul. Acesta a fost primul pas catre existenţa Promenadei Culturale, totul a inceput sa se configureze limpede in mintea mea, am facut documentarea, am organizat traseul prin Bucuresti si am creat asociatia. Au urmat si alte excursii despre care voi povesti mai tarziu. E limpede ca visul cu trenul si calatoria mea in spatiu deschis au fost premonitorii.

Rep.: Ce inseamna Romania pentru tine?
M.C.: Pana la existenţa Promenadei, Romania era tara in care m-am nascut si ma gandeam deseori ca pot pleca sa muncesc in alta tara. Dupa ce am creat Promenada, a ramas tara in care m-am nascut, dar mi-am descoperit cu adevarat sentimentul de apartenenta, iar cand intru in contact cu strainii vreau sa le arat partea frumoasa si luminoasa a Romaniei, partea pe care eu o iubesc. Acum simt o bucurie imensa ca am avut norocul sa ma nasc aici si pare ca odata cu existenta Promenadei Culturale am invatat sa imi descopar tara si sa o iubesc exact asa cum e.

Rep.: Cum ai dori sa fie Romania vazuta de straini?
M.C.: Simplu, asa cum o vad eu. Romania e, in plan metaforic, familia noastra. Ti-e mama sau fiica, iar familia o accepti cu bune si rele.

Rep.: 3 motive pentru care cineva ar trebui sa viziteze Romania?
M.C.: Oamenii, pentru ca stiu sa fie gazde incredibile. Locurile, pentru ca sunt atat de frumoase, natura fiind generoasa, si ea, la acest capitol! Si mancarea, care, pe langa faptul ca e gustoasa, in jurul ei se nasc povesti minunate!

Rep.: Ce argumente ai pentru cei care doresc sa vina aici ca turisti, dar nu indraznesc din cauza „reclamei” nefaste care i se face Romaniei?
M.C.: Cred ca oamenii au invatat sa citeasca printre randuri. Avem olimpici, IT-isti apreciati global, mestesugari neintrecuti, ghizi turistici foarte bine pregatiti – sunt doar cateva exemple. Sunt comunitati interesante de expati care povestesc frumos despre Romania, sunt si oameni care au calatorit in tara noastra si au indragit-o tocmai pentru contrastele sale, recomandand-o mai departe. Cred ca vom fi iubiti cand vom incepe mai intai noi sa ne iubim.

Rep.: De ce „promenada” si nu un alt cuvant? Si de ce culturala?
M.C.: E un termen mai vechi pentru conceptul de plimbare, are parfumul plimbarilor de altadata, in tihna, cu bucuria timpului interior, petrecut pentru a crea si intretine legaturi cu oamenii. Adjectivul „culturala” este pentru a completa conceptul de promenada, ne dorim sa aratam dimensiunea culturala a Romaniei. Cred ca avem nevoie de cultura in mod fundamental, suntem datori sa povestim despre trecutul nostru cultural si sa il cream pe cel prezent. Ne intereseaza istoria culturala a unui loc pentru ca are vibratia acelui loc si ne face sa inţelegem de ce exista in acea forma si nu in alta.

Rep.: Cate grupuri de turisti ati avut pana acum?
M.C.: Din 2013 pana in prezent, am avut sase grupuri. Organizam trasee in Bucuresti, dar si calatorii complexe in anumite zone ale Romaniei.

Rep.: Care sunt traseele alese pentru ei?
M.C.: In Bucuresti – biserica lui Bucur Ciobanu, Dealul Mitropoliei, Casa Poporului, Calea Victoriei, Centrul Vechi, Muzeul Satului, Palatul Mogosoaia. In tara au fost pana in prezent doua trasee: Moldova – Republica Moldova – Iasi – Bucovina – Valea Prahovei si Maramures – Bucovina – Iasi. Toate locurile, deosebite!

Rep.: Cine mai este implicat in acest proiect si cum functioneaza?
M.C.: Avem o echipa de colaboratori pentru zona editoriala, comunicare in social media, filmarea traseelor, fotografii si administrarea site-ului.

Rep.: Ce reprezinta Bucurestiul pentru tine? Cum l-ai caracteriza intr-un cuvant?
M.C.: In ultima vreme, calatorind des, mi se face dor de Bucuresti, pentru ca am invatat sa il accept si sa il iubesc asa cum e el. Ma las cat mai putin influentata de stiri, privesc mai mult in sus decat in jos. In definitiv, Bucurestiul (si lumea intreaga) este reflectat de oamenii care muncesc si traiesc aici. Imi ofera siguranta, e casa mea. Un cuvant pentru Bucuresti: nuanţe…

Rep.: Promenada Culturala se adreseaza doar strainilor care studiaza limba romana?
M.C.: Ne adresam deopotriva strainilor care studiaza limba romana, expatilor, romanilor care traiesc in lumea larga, romanilor din Romania si tinerilor care doresc sa isi descopere tara.

Rep.: 3 motive pentru care cineva, strain de Romania, doreste sa invete limba romana.
M.C.: In primul rand limba, pentru ca o foloseste la locul de munca si doreste sa ii descopere nuantele si expresivitatea. Apoi e tara, pentru ca va descoperi un univers intreg si va avea acces la multe dintre subtilitatile civilizatiei romanesti. Si nu in ultimiul rand, oamenii, pentru ca se pot crea mult mai usor conexiuni.

Rep.: 1 motiv pentru care un roman ar trebui sa vorbeasca limba romana, in primul rand corect.
M.C.: Consider ca a vorbi corect limba pe care o mostenesti e o forma de respect fata de tine si inaintasii tai.

Rep.: Care este cel mai frumos loc din lume vizitat de tine, pana acum? Dar din Romania?
M.C.: Porto, Portugalia si Clisura Dunarii, de la noi. Porto m-a impresionat pentru ca e o combinatie foarte frumoasa intre vechi si nou: barcile care aduceau butoaiele cu vin pe raul Douro, casele, stancile, partea veche a orasului care are, in mare, arhitectura unui castel, iar in Clisura Dunarii ma fascineaza locul unde intra Dunarea in tara, maretia si personalitatea ei. Drumurile sunt ca o broderie pe un costum traditional, iar ea e ca o romanca ce vine la hora in sat, pregatita sa fie petita.

Rep.: Cu ce impresii au plecat turistii tai? Ati legat prietenii? Ar dori sa revina?
M.C.: Le-au placut tocmai contrastele despre care vorbeam anterior. Strainii care invata limba romana sunt dornici sa descopere casele memoriale care au apartinut scriitorilor pe care ii citesc, manastirile celebre despre care au invatat, zonele geografice despre care au aflat. Sigur ca am creat prietenii cu oamenii cu care stau 12 zile si da, au ales sa revina, sa exploreze Bucurestiul ai alte zone ale tarii.

Rep.: Cum vă promovaţi?
M.C.: Asociatia EuropaNova, de la Bruxelles, a prietenei mele, Mirela Nita Sandu, este un partner de nadejde pentru promovarea Promenadei Culturale in randul cursantilor care invata limba romana. De asemenea, in perioada urmatoare ne vom concentra sa promovam asociatia si in Romania. O pagină de facebook ne pune in legatura cu lumea virtuala, acolo postam informatii relevante despre personalitati romanesti si zone turistice remarcabile. Acum ne pregatim pentru urmatorul grup, care va sosi in Octobrie 2015, la Bucuresti. Vom vizita Casa Poporului, Centrul Vechi, Calea Victoriei, Ateneul Roman, Palatul Regal, Muzeul Satului si Palatul Mogosoaia. Si pentru ca incepe stagiunea, vom merge la o piesa de teatru.

Rep.: Ce iti este cel mai drag la acest proiect?
M.C.: Mi-e drag in intregime, ma defineste, e parte din mine. Sunt convinsa ca va creste si ca vom crea proiecte care vor arata partea luminoasa a Romaniei.

Rep.: O invitatie la promenada…
M.C.: Esti curios de altfel? Iti aratam Romania frumoasa, Romania ta si a copiilor tai!

Claudia Ignat
sursa: Zi de Zi BIHOR

Leave a Reply