Istoria Cazinoului din Constanta

Cazinoul din Constanta reprezinta emblema orasului – cladirea acompaniata de valurile impunatoare si zgomotoase ale Marii Negre emana si in prezent aerul perioadei sale de glorie.

Simbolul autentic al celui mai mare port din Romania, Cazinoul de pe faleza orasului Constanta a fost construit intre 1904-1910 la initiativa regelui Carol I.

Putini oameni cunosc adevarata istorie a Cazinoului. Astfel, primul cazinou al Constantei a fost construit in 1880, in acelasi loc, si se numea Kursaal, care in limba romana inseamna „sala de relaxare”, fiind un loc destinat spectacolelor de teatru si balurilor.

Scriitorul Petre Vulcan povesteste: „Indata la inceput ne atrage pavilionul de petrecere, ale carui picioare se ridica din valuri, cata vreme veranda e impinsa deasupra marii. Inauntru canta muzica si perechi vesele danseaza bostonul; din afara lampioane atarnate spre mare fac o lumina feerica, sub care dame si domni converseaza intim, desfatandu-se in marea dinaintea lor, ca-n o mie si una de nopti.”

In iarna anului 1891 a avut loc un dezastru: o furtuna puternica a smuls o parte din acoperis, dar si un perete al fatadei. Dupa acest fapt, s-a luat o decizie nefavorabila ce a dus la demolarea acestui edificiu.

Dupa putin timp a fost construit Casin, amplasat tot pe Bulevardul Regina Elisabeta, insa pe actualul loc al Acvariului. Fiul lui Ion Creanga, capitanul Constantin Creanga, a desfasurat activitati comerciale in interiorul cazinoului. Dupa aceea s-a ajuns la o hotarare prin care Casinul sa fie dezmembrat pentru a se construi cladirea impresionanta, care urma sa devina simbolul orasului Constanta.


Cel de-al treilea si noul Cazinou al Constantei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, in stilul Art Nouveau.

Cazinoul este inagurat cu fast pe 15 august 1910, in prezenta principelui Ferdinand, fiind cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul Romaniei. Dupa putin timp de la marea deschidere, Cazinoul devine un monument celebru in Europa. In interior, era un loc luxos, cu peretii frumos decorati, candelabre impresionante, covoare scumpe si mobilier din esente alese. Daca doreai sa intri in aceasta lume grandioasa trebuia sa fii o persoana instarita si sa ai o tinuta distinsa. Luxul Cazinoului si farmecul jocurilor de noroc reprezentau o atractie nemaivazuta, oamenii bogati din intreaga lume ajungand nerabdatori sa il descopere pe meleagurile romanesti. Multi s-au lasat prada patimii intense a jocului, creand o aura de mister in jurul acestei cladiri, a carei istorie cuprinde multe tragedii si povesti nefericite. Oamenii ruinati la jocurile de noroc sfarseau noaptea in valurile intunecate ale marii sau intr-o camera de hotel, cu un glont in tampla.

Pe data de 20 august 1916, cand au inceput bombardamentele asupra Constantei, Cazinoul a fost folosit de Crucea Rosie ca spital de campanie. Din pacate, a fost lovit de schije si atunci au murit aproximativ 10 oameni.

Din 1944, Cazinoul a devenit gazda trupelor germane, care s-au stabilit in cladirea grandioasa de langa Marea Negra.

Din anul 1948, Cazinoul a adapostit Casa de Cultura a Sindicatelor si intre anii 1960- 1989 a apartinut ONT Litoral. Ultima reparatie majora a Cazinoului a fost facuta intre anii 1986-1988.

In prezent, autoritatile au declarat in toamna anului 2016 ca incep lucrarile de reabilitare a cladirii. Se estimeaza ca celebrul cazinou ar urma sa fie gata cel mai devreme in 2019.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply