Izolati in Romania

Proiectie de film

Muzeul National al Taranului Roman ne invita luni, 29 mai 2017, de la ora 19:00, la Cinema Muzeul Taranului, la proiectia episoadelor 5 si 6 ale serialului Izolati in Romania. Realizator: Dite Dinesz. Intrarea este libera.

Episodul 5, Mehedinti

Singuratatea e neputinta care apare la capatul vietii

Coada Cornetului e un catun in Muntii Mehedintului care, desi are numele pe un indicator rutier, nu are drum pana sus. Dupa ce drumul forestier se transforma intr-o poteca, ii intalnesti pe Vasile si Marioara, Petre si Maria. De-o viata traiesc aici sus, iar batranetea i-a prins singuri intr-un catun aproape pustiu.

Petre merge in fiecare zi sa-si ajute vecinii, desi el e adus de spate si mai mult tace. Are o poteca ce duce la fantana si pe care merge numai el, o jumatate de ora, in fiecare zi. O alta poteca, alta ora de mers, il duce la o rascruce unde, o data pe saptamana, vine painea. Zece paini pentru el si zece pentru Vasile. Le indeasa pe toate intr-o desaga ce-o poarta in spate.

Vasile nu mai poate sa mearga nici dupa apa, dar o ingrijeste pe Marioara care sta la pat. Niciun medic n-a urcat la ei, ori vreun asistent social.

Peste munte, la Isfani, e vremea cositului. Un alt catun fara drum, cu zece familii.

Episodul 6, Delta Dunarii

Ajungi la ei cu barca, dupa ce ai mers 4 ore cu nava Pasagerul pana la Sulina. Desi vara ii cauta turistii, ei raman oamenii pustiului. Arareori au vecini si oriunde ar vrea sa ajunga, trebuie sa treaca o apa. Ne reintoarcem in Delta Dunarii dupa 10 ani si gasim mai putini oameni. Locul lor e luat tot mai mult de ape si vegetatie.

Pe un canal ce ducea odata catre Sfistofca a aparut un schit. Parintele Nectarie e convins ca abia aici, la pustie, incepi sa te aduni.

Izolati in Romania este un proiect sustinut de Muzeul National al Taranului Roman, in parteneriat cu TVR.

Sursa: Muzeul National al Taranului Roman

Leave a Reply