Lacul Sfanta Ana

un loc cu legende fascinante

Este cunoscut faptul ca lacul Sfanta Ana este singurul lac de origine vulcanica de pe teritoriul tarii noastre, insa sunt cateva legende care s-au creat de-a lungul timpul in jurul acestuia si pe care nu toata lumea le cunoaste.

Format pe fundul craterului unui vulcan stins in Masivul Ciomatu, la altitudinea de 950 metri si la sud-est de Muntii Harghita, langa Tusnad, in Parcul Natural Mohos, Lacul Sfanta Ana are multe povesti de transmis.

Prima poveste, cu statut de legenda, este despre viata trista a unei fete tinere si frumoase, pe nume Ana, pe care parintii si-au propus sa o casatoreasca cu un tanar foarte bogat, dar pe care fata nu-l iubea. De aceea, legenda spune ca fata a fugit in noaptea nuntii, negasind alinare si indurare in rugamintile catre proprii parinti, aruncandu-se in lacul din munti, caruia locuitorii i-au oferit numele fetei, miscati de suferinta acesteia.

O a doua legenda descrie povestea rivalitatii dintre doi frati, copii de imparat. Intr-o zi, pentru a-si demonstra superioritatea, unul dintre acestia a inhamat la noua sa caleasca cele mai frumoase fete din sat si, pentru ca acestea din urma nu aveau suficienta forta pentru a trage caleasca, baiatul le-a chinuit biciuindu-le cumplit. Una dintre aceste fete, pe nume Ana, l-a blestemat pe tanar pentru chinurile la care au fost supuse si s-a pornit imediat o furtuna care l-a omorat pe baiat si a distrus intregul palat si agoniseala familiei regale. Pe locul acestuia se spune ca s-a format lacul ce poarta si astazi numele fetei.


Lacul vesteste localnicilor cum va fi vremea

Pentru localnicii acestei zone prognozele meteo sunt de prisos, caci in muntele de langa lac s-au format doua fisuri care, conform spuselor acestora, emana un aer ce „pisca la nas” atunci cand se pregateste vreo furtuna si se domoleste cand e vremea buna.

Conform explicatiilor stiintifice, fenomenul se petrece datorita faptului ca in munte inca exista activitate postvulcanica, extrem de sensibila la schimbarile atmosferice. Astfel, atunci cand presiunea atmosferica scade, gazele urca spre suprafata, prin fisurile existente, emanand un miros intepator, semn al apropierii intemperiilor.

Lacul Sfanta Ana are o forma relativ ovala si se intinde pe o suprafata de 220 000 m². Adancimea medie a acestuia este de 6,4 m, iar stratul de sediment are o grosime de 4 m.

Alimentarea acestuia se face exclusiv prin intermediul precipitatiilor, motiv pentru care gradul de mineralizare al apei este foarte scazut, puritatea apei fiind apropiata de cea a apei distillate.

Interesant ramane faptul ca nivelul apei este constant, desi, asa cum am mentionat, alimentarea se face doar prin intermediul precipitatiilor.

Una dintre atractiile turistice de neratat din Tinutul Secuiesc, lacul Sfanta Ana uimeste prin unicitatea sa intreaga zona a Europei central-estica.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply