Manastirea Putna

Manastirea Putna este un simbol al Moldovei si o emblema nationala. Faima si aceasta pozitie de exceptie printre manastirile din Romania se datoreaza faptului ca Stefan cel Mare (1457-1504) a ridicat asezamantul pentru a-i fi loc de odihna vesnica.

Manastirea Putna este prima ctitorie a lui Stefan cel Mare, inceputa in 1466 si terminata in 1469. Inca de la inceput, aceasta manastire a fost si unul dintre cele mai importante centre culturale ale Moldovei, aici functionand un scriptoriu, in care se copiau cartile si se impodobeau cu miniaturi si ornamente bogate.

Se stie despre biserica lui Stefan cel Mare ca era pictata la interior si ca aurul era abundent pe pereti. Noua biserica a ramas timp de secole nepictata. Procesul pictarii actuale a demarat in anul 2003 si s-a finalizat in 2010. Manastirea este inconjurata de un zid de incinta prevazut cu mai multe turnuri: cel mai important este Turnul Tezaurului, singurul care dateaza din vremea lui Stefan cel Mare.


Manastirea Putna este pastratoarea celui mai valoros tezaur de broderie medievala din tara, adapostit in cladirea special construita pentru muzeu. Cea mai cunoscuta piesa este Acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, o broderie pe fond de satin rosu realizata cu fire de argint, argint aurit si matase, care reprezinta portretul defunctei Doamne, invesmantata intr-un costum somptuos, purtand bijuterii valoroase si beneficiind de semne imperiale bizantine care ii legitimeaza ascendenta stralucita. Tot din timpul lui Stefan cel Mare dateaza o serie de Dvere (broderii pentru iconostas). O piesa exceptionala este Marea dvera oferita de Bogdan III manastirii, cu imaginea hramului bisericii, Adormirea Maicii Domnului in centru, inconjurata de 12 siluete imaginare ale oraselor in care au predicat Apostolii.

Tot din categoria textilelor, tesute si brodate doar partial, este Acoperamantul de mormant al lui Stefan cel Mare, confectionat dintr-un brocart somptuos italian cu fir de aur.

Muzeul pastreaza un numar mare de carti manuscrise, multe din vremea lui Stefan cel Mare. Cel mai pretios este Tetraevangheliarul copiat in manastirea Putna de monahul Nicodim, in 1473, care pastreaza si chipul Domnitorului in calitate de donator al cartii catre vechea manastire Humor.

Cateva bijuterii provin din morminte din biserica, recuperate cu ocazia deschiderii acestora, in 1856.

Comuna Putna mai prezinta doua obiective ce pot constitui puncte de atractie pentru turisti. Primul este biserica de lemn, numita a lui Dragos Voda, plasata in cimitir, in vecinatatea bisericii parohiale a satului. Cele mai valoroase piese din interior sunt icoanele imparatesti, de o mare delicatete si frumusete, care dateaza din secolul al XVIII-lea.

Al doilea obiectiv este Chilia lui Daniil Sihstrul, aflata pe un drum lateral, la cateva sute de metri de intrarea in manastire. Este o amenajare simpla, scobita in stanca, in care, conform traditiei, batranul duhovnic al lui Stefan cel Mare isi ducea zilele ca pustnic, in post si rugaciune.

Extrase din cartea „Monumente medievale din Bucovina”

Leave a Reply