Martisorul „Cartisor”

Se apropie primavara, adusa de firele nevazute ale timpului, dar si de cele albe si rosii, frumos rasucite, ale Martisorului. Specific spatiului carpatic si catorva vecini, delicatul Martisor este cel ce aduce la noi primavara, vestind-o in sufletele tuturor, inainte ca aceasta sa se instaleze cu tot alaiul ei de flori si culori!

Originile Martisorului se pare ca sunt strans legate de stramosii nostri, dacii si romanii, care sarbatoreau Anul Nou odata cu inceputul primaverii, la 1 martie. Cu aceasta ocazie, pe langa urarile specifice, ei isi ofereau unii altora mici podoabe purtatoare de noroc, legate cu fire impletite, simboluri ale primaverii, ale unitatii in diversitate, ale sperantei renascute, ale unui nou inceput.

La Moara de hartie si Satul Mestesugurilor din Comana iubim traditiile si tot ce tine de mostenirea culturala a poporului nostru. Asa ca am urmat exemplul stramosilor nostri, si am realizat in atelierele noastre delicati mesageri ai primaverii.


Unul dintre acestia, cu totul special, este Cartisorul. Pentru ca la Moara de hartie ne ocupam de mestesuguri legate de carte, am creat un martisor sub forma unei carticele cu copertile din hartie manuala cu insertii de flori si fire de iarba verde. Cartisorul este de mai multe feluri, in functie de ceea ce ascunde intre copertile lui: fie cu versuri-urare, fie cu file din carte veche, fie cu foite nescrise, gata sa primeasca randuri si ganduri alese de fiecare.

Pe langa acestea, anul acesta am lansat un Cartisor cu valente culturale aparte, numit Cartisor de Autor, ce isi propune sa adune in paginile sale crampeie luminoase de literatura romana. Seria-eveniment de anul acesta poarta semnatura poetei Ana Blandiana, cea care a locuit si a creat vreme indelungata in Comana noastra draga! Versurile au farmecul capodoperei si sunt frumos asezate pe file din hartie manuala cu insertii de iarba verde, fiecare aspect al acestui Cartisor de Autor invitand la o bucurie senina, in ton cu primavara.

Cuvintele au atata putere, in ciuda aparentei lor fragilitati, incat nu le-am tinut doar pentru Cartisor. Atelierul de ceramica din Satul mestesugurilor propune anul acesta colectia Cuvant bun, de martisoare ce poarta cuvinte binefacatoare: Bucurie, Iubire, Armonie. Tot in Atelierul de ceramica s-a lucrat si colectia de Inimioare iubitoare, simple sau pictate. Iar in Atelierul cu rost s-au crosetat gingase Flori de martisor si s-au brodat motive traditionale romanesti ce-si au locul in povesti.


Toate martisoarele realizate la Moara de hartie si in atelierele din Satul Mestesugurilor din Comana poarta farmecul lucrului facut de mana, cu dragoste de oameni si de traditii, si asteapta sa fie descoperite de toti iubitorii de frumos.

Autor: Magda Rusen, Moara de hartie

Leave a Reply