Minunata lume noua

Case ale migrantilor romani. Expozitie & filme documentare

Muzeul National al Taranului Roman ne invita in perioada 4 august – 27 septembrie 2017 (Sala Tancred Banateanu), la expozitia „Minunata lume noua. Case ale migrantilor romani”. Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 4 august 2017, ora 19.

*****

Visul de a avea propria casa este foarte raspandit. Dorinta de a construi ceva care dainuieste, pentru sine si pentru copii, reprezinta in multe tari telul agoniselii pentru familiile si cuplurile tinere. O casa poate sa insemne insa mult mai mult decat „acasa”. Casele construite de migrantii romani in tara sunt in primul rand semne vizibile ale succesului, harniciei si ascensiunii sociale a proprietarilor, plecati din cauza situatiei economice din satele natale pentru a lucra in strainatate. Pentru proprietari, acestea reprezinta in acelasi timp un stil de viata modern, occidental si o noua estetica.

Expozitia prezinta exemple de case din trei regiuni din nordul Romaniei – Tara Oasului, Maramures si Bucovina – precum si contextul lor economic si social. „Minunata lume noua” isi propune sa puncteze diverse aspecte ale migratiei si boom-ului din constructii, ilustrand consecintele acestora asupra satelor, regiunii si peisajului cultural.

*****

PROIECTII DE FILME DOCUMENTARE la Cinema Muzeul Taranului:

Vineri, 1 septembrie 2017, 18:30
Aici… adica acolo, R: Laura Capatana Juller, Q&A cu regizoarea, 76’

Sambata, 9 septembrie 2017, 18:30
The Last Peasants, R: Angus Macqueen, partea I 49′, partea II 49′

Miercuri, 20 septembrie 2017, 18:30
Searching for Patrick, R: Daniel Djamo, Oana Popan, 98’

Duminica, 24 septembrie 2017, 18:30
Waiting for August, R: Teodora Ana Mihai, 88’

*****

Expozitie curatoriata de Beate Wild si Raluca Butincu Betea

O mare parte din fotografiile expozitiei sunt realizate de fotograful Petrut Calinescu. Alte fotografii apartin artistului Matei Bejenaru, precum si unui numar important de cercetatori care au documentat aceasta tema in Romania si in tarile de destinatie: Remus Gabriel Anghel, Eli Badica, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionut Dulamita, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoara, Cristina Toderas, Amelia Tue, Ciprian Vate.

Un proiect comun realizat de Koordinierung Ostmittel – und Südosteuropa am Museum Europäischer Kulturen, Staatliche Museen zu Berlin si Institutul Cultural Roman din Berlin, in parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Centrul pentru Studiul Comparat al Migratiei.

Finantat de Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien si Institutul Cultural Roman din Bucuresti.

Informatii suplimentare:

http://bravenewworld.komsoe.eu/ sau www.muzeultaranuluiroman.ro

Foto afis: Ilva Mica, Transilvania, 2010 © Petrut Calinescu

Sursa: Muzeul National al Taranului Roman

Leave a Reply