Mocanita

O calatorie in timp

Intitulata adesea “Mocanita de pe Valea Vaserului”, calea ferata forestiera din Viseu de Sus se situeaza in nordul Romaniei, la granita cu Ucraina, si simbolizeaza o avere din punct de vedere turistic si cultural. Pe un traseu de aproximativ 60 de kilometri circula si astazi locomotivele cu abur, particularitate prin care Mocanita devine celebra in intreaga lume, fiind ultima cale ferata forestiera adevărata care functioneaza cu abur.

Sub Imperiul Austro-Ungar s-a inceput utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului, in zorii secolului al XVIII-lea, colonistii vorbitori de limba germana ajungand primii in padurile virgine.

Se stie ca lemnul evidentiaza in mod autenic Maramuresul. Povestile istorice, traditiile, viata de zi cu zi a localnicilor din nordul Romaniei – toate sunt sculptate in lemnul bisericilor si al portilor uriase.

Viseu de Sus si Valea Vaserului sunt din ce in ce mai cunoscute in lume datorita peisajului unic si a locomotivelor cu abur, ce reprezinta mostenirea culturala locala.


Un interes special pentru turisti il reprezinta Valea Vaser, care traverseaza inima Muntilor Maramuresului, aici aflandu-se una dintre cele mai spectaculoase privelisti din Romania. Calea de acces spre Valea Vaser e orasul Viseu de Sus, care este si punctul de pornire pentru Mocanita.

Totul ia nastere la statia de tren Viseu de Sus. Aceasta nu este o statie de tren banala, ci una forestiera. Dis-de-dimineata, Mocanita este “echipata” pentru o noua calatorie. Atat vagoanele pentru turisti, cat si cele forestiere sunt anexate la locomotivele cu aburi. Dupa o vreme, trenul suiera lung, anuntand plecarea, raul in cascade ofera o imagine de vis, iar casele din Viseu de Sus sunt recunoscute prin structura lor autentica.

Trenurile turistice urca pana la statia Paltin (21,6 km), la aproximativ doua ore departare de Viseu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc pentru popas.

Pana sus, trenul se strecoara prin padurea salbatica, trecand pe langa stanci impunatoare si prin tunelurile intunecoase. Linistea naturii este patrunsa de sunetul raului repezit si zgomotos, de pufaiturile trenului si de fluieraturile puternice ale locomotivei.

Este firesc ca batrana Mocanita sa devina un magnet pentru mii de turisti din toata lumea, oferindu-le clipe memorabile si o experienta inedita.

Calatoria cu Mocanita reprezinta cu adevarat o evadare din viata cotidiana si comunicarea cu o lume tainica, incarcata de parfumul istoriei.

Din 2007, spre bucuria si mandria noastra, Valea Vaserului face parte din Parcul Natural „Muntii Maramuresului“, fiind sub protectie europeana.

Poftiti in vagoane!

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply