Muzeul “Arta Lemnului”

din Campulung Moldovenesc

Daca faceti un popas in nordul Moldovei, va recomandam sa vizitati Muzeului “Arta Lemnului” din Campulung Moldovenesc, deschis turistilor de pretutindeni, fiind un loc aparte, care face cinste zonei.

Orasul Campulung Moldovenesc, centru al civilizatiei lemnului, adaposteste un muzeu inedit, unicul muzeu din tara dedicat artei populare romanesti a lemnului. Nordul Moldovei este o regiune bogata in elemente de cultura populara, cele mai multe dintre aceste bunuri de valoare fiind adunate, de-a lungul timpului, in patrimoniul unor institutii de profil cu renume in peisajul muzeistic romanesc.

Muzeul “Arta Lemnului” din Campulung Moldovenesc adaposteste o colectie etnografica de valoare exceptionala, specializata in reprezentarea bunurilor din lemn, intalnite in Obcinile Bucovinei, exact cum au fost ele gandite, faurite si folosite de populatia de munteni. Vizitarea acestui muzeu ne readuce in universul autentic al lemnului, conceput cu multa atentie si mestesug in bunuri utile si frumoase, calitati pe care taranul campulungean le-a promovat dintotdeauna.

Deschiderea oficiala a muzeului a avut loc la 1 iunie 1936. Marcel Zahaniciuc, director al acestei institutii, afirma: “Omul se ruga la copac, se ruga de iertare, la copac inainte de a fi taiat și taiatul copacului se facea iarna in zona cand, daca vreti, seva era un pic amortita si nu curgea din plin prin inelele copacului. Din pacate, noi nu tinem cont ca daca taiem lemnul desantat, nu-l vedem la timp, nu-l ocrotim, nu aratam dragostea omului fata de padure, atunci padurea, natura se razbuna. De aceea sunt torentele, de aceea sunt vanturile, de aceea sunt inundatiile.”

In muzeu va vor incanta o sumedenie de obiecte din lemn, mai ales din brad si molid, majoritatea exponatelor fiind datate in secolele al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Lemnul se regaseste si in confectionarea unor piese utilizate la culesul si transportul fructelor de padure. Un spatiu generos este dedicate pastoritului, ocupatie principala a locuitorilor din tinutul Campulung. Obiectele, in cea mai mare masura din lemn, sunt destinate acestei ocupatii: galeata pentru mulsul oilor, cupa si donita pentru mulsul vacilor, cofe, bote ciobanesti si linguri de marimi diferite.


Vasile Alboi, mester cioplitor, declara: “Majoritatea lingurilor se lucrau pe timp de vara. Care era pastor la munte nu putea sa poarte cu dansul diferite dalti. Scotea cutitul din curea și facea de multe ori anumite modele, modelele nationale, numai din varf de cutit.”

Alaturi de instrumentele specifice zonei – buciumul si cornul de vanatoare –, cioplite din lemn rezonant si invelit in coaja de mesteacan, apar in salile muzeului tilinca, fluierul si cobza.

Sala cea mai impunatoare a muzeului din Campulung Moldovenesc este rezervata mijloacelor de transport taranesti – de la sanii si schiuri, pana la juguri pentru boi si sei de calarit facute din lemn.

Expozitia continua in aer liber, unde sunt expuse mai multe case traditionale si anexe, mobilate si decorate ca acum sute de ani, cuprinzand noua monumente de arhitectura, printre care se fac remarcate Casa ”Latis” din Campulung Moldovenesc, veche de 360 de ani, si Casa ”Hutula” din Ciumarna, construita din lemn masiv. Un punct de atractie in curtea muzeului il constituie o placa de sah intinsa pe o suprafata de 100 mp cu piese care reprezinta figuri din basmele romanesti. Fiecare obiect din muzeul lemnului are o poveste, un personaj sau chiar legende, care mai sunt cunoscute de oamenii locului, acestea fiind transmise mai departe cu mandrie.

Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, de la ora 9:00 la 17:00, iar pretul biletelor este 2 lei pentru copii și 4 lei pentru adulti; de asemenea, strainii au la dispozitie ghidaj in franceza, germana si italiana. Popasul la Campulung poate fi inclus in orice tur al manastirilor din Bucovina, dat fiind faptul ca se afla in centrul orasului, pe strada principala.

Muzeul si-a pastrat misiunea cultivarii si transmiterii identitatii locale, avand un rol fundamental in viata culturala a municipiului. Muzeul “Arta Lemnului” din Campulung Moldovenesc ramane un posesor valoros de obiecte unice, care au fost inzestrate cu o viata intemeiata pe mult talent si indemanare.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply