Muzeul Aurului de la Rosia Montana

Aflata in Muntii Apuseni, judetul Alba, Rosia Montana este, la propriu, o adevarata mina de aur! E cea mai veche localitate miniera din Romania, avand activitate inca din Antichitate, din perioada domniei imparatului Traian, atunci cand localitatea purta numele de Alburnus Maior.

Oricine doreste sa descopere frumusetea si maretia naturii si a trecutului, prin intermediul amprentelor pe care acestea le-au lasat mostenire, poate vizita, la Rosia Montana, Muzeul Mineritului Aurifer.

Acest muzeu a fost fondat de Exploatarea Miniera Rosia Montana pentru a oferi vizitatorilor o imagine bine documentata despre ceea ce inseamna localitatea Rosia Montana si viata miniera de aici. In muzeu sunt expuse instalatii de exploatare si macinare ale minereului si fotografii ce au surprins viata de zi cu zi a minerilor, dar si tehnicile de extragere si prelucrare ale minereului aurifer din Rosia Montana. O parte a acestui muzeu este si reteaua de galerii subterane ce dateaza din perioada Antichitatii, fiind unice in lume.


Sunt peste 100 de km de galerii subterane ce au fost descoperite la Rosia Montana, datand din perioada antica, atunci cand Dacia a fost ocupata de catre romani. Acestia din urma au sapat galeriile in roca dura, vulcanica, pentru a cauta aur. Au fost extrase si trimise catre Roma peste 85 de vagoane de aur pur, in timpul stapanirii pamanturilor dacice. Mai mult, in insemnarile istorice ale vremii, este mentionat faptul ca, in urma cuceririi Daciei, Imparatul Traian s-a intors la Roma cu 165 de tone de aur si 331 tone de argint, acestea reprezentand prada sa de razboi.

Cele mai importante si valoroase descoperiri legate de galeriile romane au fost facute intre a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si prima jumatate a secolului al XIX-lea, atunci cand au fost scoase la lumina 25 de tablite care ofereau informatii pretioase despre conditiile de munca in mina si viata de zi cu zi, la acea vreme, pe care oamenii le-au adapostit acolo pentru a le proteja.

Astazi, Rosia Montana reprezinta cel mai simplu la indemana mod al naturii de ne arata ca Romania este, in acelasi timp, o tara si frumoasa si bogata, un mic paradis care nu trebuie si nici nu vrea sa piara.

Autor: Alexandra Udrea

Leave a Reply