Muzeul lingurilor de lemn – Ion Tugui

din Campulung Moldovenesc

Dorinta de a mentine obiceiurile romanesti reprezinta un stil de viata autentic in Bucovina. In mijlocul acestei regiuni, vestita pentru frumusetea manastirilor aflate in patrimoniul UNESCO si vizitate de mii de turisti straini, exista o casa ce gazduieste o colectie unica. Este vorba de Muzeul Lingurilor de Lemn din Campulung Moldovenesc, aflat in fosta casa a profesorului de istorie Ion Tugui.

Muzeul Lingurilor de Lemn este unic in lume si adaposteste peste 6000 de exemplare de marimi si forme diverse, lucrate din specii de lemn diferite. Profesorul Ion Tugui a colectionat, studiat, catalogat si expus mii de linguri de lemn, de la cele obisnuite la noi in tara, din plop si tei, pana la unele din specii exotice, cum ar fi lemnul de lamai si de smochin.


Colectia ocupa intreaga casa, camerele de la parter si etaj, scarile si chiar ferestrele. Mai intai sunt prezentate uneltele de lucru, esentele lemnoase folosite, apoi, pas cu pas, intregul proces de prelucrare. Lingurile au si unele semnificatii: sunt linguri care se folosesc la diferite obiceiuri traditionale, precum logodna, nunta, inmormantarea, dar si linguri pe care sunt reprezentate locuri, arbori, evenimente, oameni de seama.

Aceasta comoara adevarata reprezinta la superlativ arta populara, fiind rodul muncii mai multor generatii de Brancusi anonimi, care au stiut sa descopere structura lemnului si sa-i dezvaluie frumusetea adevarata.

Pe langa linguri, muzeul gazduieste si o colectie de stergare (peste 600 de piese), covoare, ceramica si obiecte de numismatica.

“Casa cu linguri la ferestre” este deschisa permanent vizitatorilor, deoarece ideea care l-a calauzit pe profesorul Ion Tugui in munca sa este un indemn la bunatate si generozitate: “de la lume adunate si iarasi la lume date.” De asemenea, muzeul reprezinta pentru regiunea Bucovina o adevarata atractie turistica prin unicitatea si diversitatea exponatelor prezente in acest loc.

Contact: strada Gheorghe Popovici, nr. 3, Campulung Moldovenesc, judetul Suceava;
telefon: +40230.311.315 +40723.559.790.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply