Muzeul Oului

de la Vama, Bucovina

Pe drumul european, la Vama, avem ocazia sa descoperim o impresionanta colectie de oua din Romania si una dintre cele mai importante din Europa. Acest muzeu este unic prin felul de organizare, dar si prin valoarea exponatelor.

Peste 7000 de oua – atat din Bucovina, cat si din strainatate – contine Muzeul Oului din Vama.

3500 de oua, de diverse dimensiuni, lucrate in diferite modalitati, avand un stil si o tehnica unica, provin din 82 de tari de pe toate cele 5 continente, pe care Letitia Orsivschi, artist international, le-a adunat in 12 ani de participari la expozitii si saloane internationale.

Cele 22 de vitrine sunt reprezentate pe doua portiuni: Oua din Bucovina si Oua din toata lumea.

De asemenea, intalnim si oua rare, precum cele de emu, nandu, tinamu, de broasca testoasa, de crocodil, de flamingo, dar si oua de dimensiuni foarte mici: de potarniche, vrabie, porumbel, alaturi de oua de fazan, paun, rata, curca, strut, prepelita.

Colectia internationala gazduieste oua perforate din Cehia, oua zgariate din Germania, oua traditionale slovace cu paie decupate sau fire metalice aplicate.


De asemenea, portelanul englezesc in forma de ou, mastile venetiene si simbolurile austriece sunt opere de arta autentice.

Mai mult de atat, veti gasi oua din lava vulcanica din Turcia, oua concepute cu ajutorul tehnicii emailului din casmirul indian si pakistanez, acuarela pe sticla, portelan de jad din China, oua din pietre semipretioase, oua cu pene din Bolivia, oua cu motive zoomorfe, oua slefuite din piatra, portelan si multe altele.

Printre varietatile exponatelor impresionante, veti putea admira un ou de emu din Australia, realizat in tehnica zgarierii de un aborigen, ce are o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian, un ou de strut, modificat intr-o capela, ce are podeaua, tavanul si vitraliile pictate manual.

Muzeul Oului din Vama este un centru turistic remarcabil deoarece aici descoperim traditiile zonei: putem observa simboluri bucovinene precum motivul crucii, dar si obiecte ce redau ocupatiile si mestesugurile locuitorilor.

Un lucru important care evidentiaza valoarea muzeului este remarcat de ouale din zone ale Romaniei, precum Oltenia si Muntenia, dar si oua ce au fost lucrate cu tus si cu motive florale din zona Dornelor. Puteti admira si capodoperele Letitiei Orsivschi, create in stil traditional.

Daca faceti un mic popas la Muzeul Oului din Vama, aveti ocazia sa participati si la demonstratiile de incondeiere a oualor. In acest fel, veti cunoaste secretul prin care aceste oua au fost prelucrate.

Anul 2013 a fost semnificativ pentru Muzeul Oului din Vama, acesta clasificandu-se pe locul al saselea in „Top 10 frumuseti rurale ale Romaniei” ce trebuie neaparat vizitate.

Muzeul este deschis zilnic intre orele 10:00 si 18:00. Pentru cei ce doresc sa fie ghidati, exista un sistem audio atat in limba romana, cat si in engleza, franceza, germana si spaniola.

Muzeul Oului din Vama – Bucovina este unic in Romania, dezvaluind o traditie pascala veche, care a evoluat pe meleagurile romanesti cu multa maiestrie si iubire pentru arta.

***
Va invitam sa urmariti un material despre Muzeul Oului.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply