Muzeul Tarancii Romane

din Maramures

In Maramures, la Dragomiresti, la numai cativa kilometri departare de Ieud, vatra celei mai vechi biserici de lemn, exista un muzeu unic in tara, Muzeul Tarancii Romane, care aduce un omagiu femeii, aceasta fiind prezentata in toate ipostazele: mama, bunica, sotie, sora sau prietena.

Muzeul Tarancii Romane din Dragomiresti a fost infiintat in anul 2001, intr-o casa veche din 1722, construita din piatra, lemn si chirpici, fiind una dintre cele mai vechi case din aceasta regiune.

La o privire, fie si numai in trecere, muzeul iti starneste curiozitatea. Casa e atat de mica incat se aseamana cu o cutie de chibrituri. O “cutiuta” desenata dupa tiparul cu care maramuresenii ne-au familiarizat, din lemn rotund, ducand in spate povara a 289 de ani. Este singura casuta din busteni rotunzi din molid, cum se mandresc pe buna dreptate localnicii, care se mai pastreaza si in prezent pe Valea Izei. Proprietara casei a fost Ileana Chis, care si-a exprimat dorinta ca aceasta casa sa fie transformata in muzeu dupa moartea ei. Nicoara Timis a reusit sa puna bazele acestui muzeu cu sprijinul primariei.


Muzeul cuprinde o serie de obiecte casnice, unelte, imbracaminte, elemente decorative, printre care amintim: copacul cu oale, specific Maramuresului: pe acest copac sunt puse toate oalele familiei. Cu cat o familie este mai instarita, numarul oalelor este mai mare. Daca in varful copacului este o oala de culoare rosie, atunci inseamna ca la familia respectiva este o fata de maritat. Acest obicei se pastreaza pana in zilele noastre, turistii care trec prin satele maramuresene au posibilitatea sa observe multi copaci cu oale prin curtile localnicilor. De asemenea, fusul cu turgalau (zurgalau) este un obiect care are o legenda interesanta. Legenda spune ca un baiat voia odata sa obtina iubirea unei fete. Acesta i-a daruit un fus cu turgalau, spunandu-i ca daca va gasi piesa, care odata scoasa din fus il va destrama, relatia lor se va termina.

La intrarea in muzeu este o poarta impunatoare maramuresana, unde este sculptata istoria locului prin simboluri si semne. Pe unul dintre stalpi sunt sculptate o mireasa si doua druste (fete care insoteau mireasa la cununie), cocosul, care este simbolul Dragomirestiului, steagul dacilor si lupoaica cu Romulus si Remus.

In muzeu se pot observa obiecte specifice obtinerii tesaturii din canepa, in si lana, costume populare, masti folosite la diferite sarbatori de flacaii satului, cuptorul de gatit, care serveste ca loc de odihna, zestrea fetei si artizanatul, unde exista o expozitie de unde avem posibilitatea sa cumparam suveniruri.

Muzeul Tarancii Romane glorifica femeia pentru rolul pe care l-a avut si il are in societate si familie, fiind un reper pentru pastrarea traditiilor.

Programul de vizitare este de luni pana duminica intre orele 9:00 si 19:00.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply