Muzeul Taranului Roman

la ceas aniversar

La data de 5 februarie 1990 s-a infiintat, la Bucuresti, Muzeul National al Taranului Roman, continuatorul unor indelungate traditii muzeale datand inca din 1875 cand, la propunerea lui Titu Maiorescu, se constituia, pe langa Muzeul de Antichitati, cea dintai „sectiune de arta textila”; la 1.10.1906 a fost infiintat un muzeu autonom al artei taranesti, Muzeul de Etnografie, Arta Nationala, Arta Decorativa si Industriala.

Muzeul Taranului Roman este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare. Este situat in Bucuresti, pe Soseaua Kiseleff nr.3, langa Piata Victoriei. Cladirea unde se afla actualul muzeu a fost construita in perioada 1912-1941, dupa planurile arhitectului N. Ghica-Budesti. In 1953 se numea Muzeul Lenin-Stalin, apoi Muzeul Tartidului, iar din 5 februarie 1990 a fost redenumit Muzeul Taranului Roman. A devenit cunoscut pentru colectiile sale formate din 100.000 de obiecte.


De la fondarea sa de catre Horia Bernea pe 5 februarie 1990, functioneaza intr-o cladire in stil neoromanesc, declarata monument istoric. Muzeografia sa specifica i-a adus in mai 1996 Premiul „Muzeul European al Anului”, acordat de Forumul Muzeului European. Cladirea, ilustrare a stilului neoromanesc, inspirat din traditia brancoveneasca, dispusa in forma incintelor de tip monastic, a fost finalizata in anul 1941, luand infatisarea actualului monument de arhitectura, care este sediul Muzeului Taranului Roman. Zidaria aparenta din caramida rosie, arcadele si elementele traforate, foisorul amintind de clopotnitele vechilor manastiri, confera cladirii somptuozitatea unui adevarat palat al artei. Detine colectii de ceramica, port popular, tesaturi pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarte. In curtea muzeului dinspre bulevardul Ion Mihalache a fost montata o biserica din lemn, monument istoric din secolul al XVIII-lea, stramutata aici in anul 1992.

Sursa: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

Leave a Reply