Nicolae Iorga

o personalitate marcanta a culturii romanesti

Nicolae Iorga, o personalitate de factura enciclopedica, s-a nascut pe 17 ianuarie 1871, in Botosani. George Calinescu a afirmat ca Iorga a reprezentat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

Iorga a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memoralist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician roman.

Dupa studii elementare si gimnaziale in Botosani, termina Liceul National din Iasi in 1888. A absolvit Universitatea din Iasi intr-un singur an cu diploma „magna cum laude” si a continuat studiile superioare la Paris, Berlin si Leipzig, obtinand doctoratul la doar 23 de ani.

Tanarul vorbea deja fluent franceza, italiana, latina si greaca, facand referire mai tarziu la studiile grecesti ca fiind „cea mai rafinata forma a ratiunii umane”. Ziarele din acea vreme au scris despre Nicolae Iorga, iar profesorul A.D. Xenopol il considera „o minune de om”.

A fost contribuitor la Junimea, celebrul club literar condus de Titu Maiorescu, afiliat curentului conservator.

In 1890, criticul literar Stefan Vargolici si promotorul cultural Iacob Negruzzi au publicat eseul lui Iorga despre poeta Veronica Micle in revista „Convorbiri literare”.

A inceput sa publice din ce in ce mai mult ca jurnalist de opinie in publicatii locale si nationale, de la cele socialiste –„Contemporanul” si „Era Noua” – la „Revista Noua” a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. In acest timp a debutat ca poet socialist si critic literar.

Datorita activitatii sale extraordinare pentru dezvoltarea culturii romanesti, Nicolae Iorga devine in 1883, la 23 de ani, membru corespondent al Academiei Romane.


Intre 1890 si sfarsitul lui 1893 a publicat trei scrieri: debutul in poezie („Poezii”, „Poeme”), primul volum al seriei „Schite din literatura romana” si lucrarea din Leipzig, tiparita in Paris cu titlul „Thomas III, marquis de Saluces. Etude historique et litteraire.”

Nicolae Iorga s-a intors in tara in octombrie in 1884, la Bucuresti. A candidat pentru un post la catedra de istorie medievala a Universitatii din Bucuresti, sustinand o lucrare stiintifica in fata unei comisii de examinare, care cuprindea istorici si filozofi, insa acesta a primit o medie de 7, care i-a permis doar obtinerea unui post de profesor suplinitor. Primul curs pe care l-a tinut in acel an a fost o parere personala despre metodica istoriei: „Despre conceptia actuala a istoriei si geneza ei”.

In 1899, Nicolae Iorga contribuie pentru prima data la ziarul bucurestean de limba franceza, „L’independence Roumaine”, publicand articole critice despre activitatea colegilor sai, fapt ce provoaca un scandal indelungat.

Din 1911 este membru activ al Academiei Romane, incepand din 1922 sa tina cursuri de vara la Valenii de Munte, judetul Prahova.

In perioada 1924-1927 este presedinte al sectiunii de istorie din cadrul Academiei Romane.

Tara noastra are, inainte de toate, o datorie: aceea de a munci. Munca adevarata si spornica nu se poate face decat prin solidaritate nationala.”

Iorga a fost autorul unui numar urias de publicatii, fiind considerat cel mai mare poligraf al romanilor: circa 1250 de volume si 25.000 de articole. Opera sa istorica cuprinde domenii diverse: monografii de orase, de domnii, de familii, istoria bisericii, a armatei, comertului, literaturii, tipariturilor, a calatorilor in strainatate. Cateva dintre publicatiile mai importante: „Studii si documente cu privire la istoria romanilor”, „Istoria Imperiului Otoman” in 5 volume, „Istoria romanilor” in 10 volume.

Independenta nu este un dar pe care ni-l face Europa, ci o recunoastere a drepturilor strabune ale romanilor, in conformitate cu sacrificiile lor.”

In 1903 a preluat conducerea revistei „Samanatorul”. Ca om politic, a fost co-fondatorul Partidului National Democrat, prim-ministru si ministru al Educatiei Nationale intre anii 1931-1932. De asemenea, a fost membru al parlamentului in mai multe legislaturi, Iorga fiind un orator renumit si temut de adversarii sai politici.

O contributie importanta a lui Nicolae Iorga a avut loc la Paris, acesta fiind fondatorul si directorul unei scoli romane –“Fontenay-aux-Roses”. El a editat si condus numeroase ziare si reviste: „Neamul romanesc”, „Revista istorica”, „Revue Historique du Sud-Est-Europeen”, „Floarea darurilor”.

Alaturi de un grup de profesori, fizicieni si alti oameni de stiinta, a ajutat la pornirea miscarii de cercetasi din Romania si la dezvoltarea organizatiei „Cercetasii Romaniei”.

Nicolae Iorga a avut un sfarsit tragic, fiind ridicat de la vila sa din Sinaia si asasinat la 27 noiembrie 1940 de legionari, iar corpul sau a fost gasit in judetul Prahova. Dupa aflarea vestii despre asasinarea lui Iorga, 47 de universitatii si academii din intreaga lume au inaltat drapelul in berna.

Pentru a fi un adevarat om, trebuie sa te gandesti la doua lucruri: ca atatia oameni au fost ca sa fii tu, si tu insuti ca sa fie dupa tine.”

Iorga a fost o personalitate marcanta a culturii noastre nationale, a schimbat radical societatea in care a trait si a proiectat literatura pe ecranul istoriei, punandu-si amprenta in toate domeniile sale de expertiza.

Autor: Andreea Stefania Susala

Leave a Reply