Obiecte cu suflet

de la Moara de hartie si Satul mestesugurilor

Despre Moara de Hartie am scris aici , iar despre Satul mestesugurilor aici . Alcatuiesc impreuna un ansamblu cultural dedicat redescoperirii mestesugurilor legate de carte – hartia manuala, tiparul manual si legatoria de carte –, dar si a celor cu valente traditionale – prelucrarea lemnului, fieraria, prelucrarea stufului, olaritul, tesutul, moraritul traditional, prelucrarea fructelor, legumelor si a plantelor medicinale.

Va prezentam cateva dintre produsele care se realizeaza la Moara de hartie si Satul mestesugurilor din Comana, produse cu ajutorul carora s-au creat locuri de munca si se pune in valoare trecutul si modul de viata traditional.

Carnete de insemnari ArtiZanele

Carnetele de insemnari ArtiZanele sunt imprimate cu motive traditionale din diferite zone ale tarii, reinterpretate pentru a putea fi utilizate pe alte suporturi in afara de cel traditional textil. Ele sunt realizate pe echipamente istorice de legatorie, in cadrul Atelierului-muzeu Moara de hartie din Comana.

Carnetele de insemnari din imagine poarta un motiv traditional din zona etnografica Cernauti.

Sunt disponibile in trei formate: A5=24 lei, A6=18 lei, A7=12 lei

Tricou de dama cu motive traditionale aplicate – Sibiu

Cusatura de pe aceste tricouri este realizata manual, printr-o tehnica veche, cunoscuta sub numele de punct in cruce sau musca, reprezentand un fragment dintr-un motiv popular din zona etnografica Sibiu. Prin acest tricou, Atelierul cu rost va propune un obiect ce imbina armonios traditia cu modernitatea secolului XXI. (70,00 lei)

 



Masina Marta

Aceasta jucarie din lemn de fag face parte dintr-o serie dedicata autovehiculelor produse in Romania. Forma jucariei aminteste de primul automobil fabricat pe teritoriul actual al Romaniei, Marta. Mai multe detalii despre istoria masinii veti gasi pe eticheta ce insoteste produsul. (70,00 lei)

Plic tesut la razboi

Gentuta-plic din panza tesuta la razboi poarta cuvinte-mesaj brodate manual in Atelierul cu rost din Satul mestesugurilor.
Panza din care este realizat acest obiect este tesuta la razboiul de tesut in patru ite, din fire de bumbac, fiind inspirata de o traista veche cu motive traditionale romanesti din zona Sibiului. (250,00 lei)

 



Bol RAKU

Bol din ceramica, opera de arta creata in Satul mestesugurilor folosind tehnica de ardere japoneza Raku. Acest obiect a fost realizat de catre artistul ceramist Ciprian Ariciu impreuna cu echipa de la Olarnita – atelierul de olarit si ceramica.

Raku este o tehnica de ardere a ceramicii ale carei urme ajung pana in Japonia secolului al XVI-lea. Aceasta arta ce uimeste prin forta si simplitate a fost transmisa din generatie in generatie de mestesugarii niponi, dar a fost adoptata si de artistii ceramisti europeni datorita procesului spectaculos de creatie si a efectelor surprinzatoare de culoare. (200,00 lei)

NOTA: Fiecare bol este unicat.

Mini-razboi de tesut

Razboi de tesut in miniatura, din lemn, lucrat la Atelierul de lemn din Satul mestesugurilor. Razboaiele de tesut in miniatura au fost gandite sa aiba toate functionalitatile suratelor lor mai mari, astfel incat senzatia tesutului la ele sa fie cat mai aproape de original. De asemenea, au fost gandite la dimensiuni care sa le faca usor de pastrat si in case care nu au spatii mari de depozitare (60 x 30 x 40 de centimetri montat, 80 x 30 x 20 de centimetri strans). Razboiul vine si cu un inceput de tesatura, cu 2 metri de urzeala si cu 2 mini-suveici cu lana alba si rosie (10 metri fiecare). Mini-razboiul de tesut este insotit de un manual prin care se invata tehnica tesutului. (300,00 lei)
Pentru cei care doresc sa devina experti in tesut, se pot achizitiona inca 2 seturi de urzeala, un mini-urzitor si 2 mini-suveici cu 150 de lei.

 


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro