Orase in rezumat. Piete din Europa si istoriile lor

Orase in rezumat de Catalin D. Constantin e o carte-obiect, tiparita in conditii grafice de exceptie, care spune, pe parcursul a peste 500 de pagini, povestea pietelor urbane din Europa. Cartea imbina textul si informatia atent documentata cu numeroase imagini, parte dintre ele aeriene, realizate cu ajutorul unei drone. „O piata de oras e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Intr-o piata de oras se vad bine si deodata toate straturile vietii omenesti, ale vietii sociale. Piata orasului e, din acest punct de vedere, un spatiu privilegiat”, scrie Catalin D. Constantin.

In contextul anului 2018, anul patrimoniului in Europa, proiectul Piete din Europa si istoriile lor presupune itinerarea in tara, in parteneriat cu librariile Carturesti, si in strainatate (Spania, Turcia, Grecia) a unei expozitii fotografice de exceptie, avand ca tema pietele oraselor istorice europene, cuprinzand fotografii aeriene ale acestora. Scopul expozitiei e sa surprinda, prin imagine, inefabilul pietei, spiritul unui oras in chiar centrul lui, relevand un model istoric european al pietei. Expozitia are o dubla latura, arhitecturala si antropologica.

 


Despre carte:

Catalin D. Constantin salta peste veacuri trecute pentru a intelege in aceasta carte ce inseamna Piata pentru Europa. Cartea lui imi aduce aminte vorbe auzite cand aveam 20 de ani si ma aflam cu cel mai bun prieten al meu, Antoine de Beaufort, pe coasta Mediteranei, aproape de Toulon. Beaufort il cunostea din familie pe marele scriitor Charles Maurois, deja varstnic, care ne-a depanat amintiri, povestindu-ne ca, prima data cand a putut sa se urce pe un vapor pentru a ajunge in Grecia, a strigat in sufletul lui, atunci cand a zarit Acropole, dupa o curba a coastei: „C’est n’est pas beau, c’est Le Beau!”
(Neagu DJUVARA)

Cartea ne asaza intr-o perspectiva in care locul si locuirea se completeaza in mod firesc. Piata e, in lectura autorului, un spatiu non-newtonian, prezentat in termeni de energii, nu doar de structuri si functii. Din acest punct de vedere, cartea e total noua prin metoda. Catalin D. Constantin impleteste in mod calculat limbajul aparent doar literar, dar stiintific in continut, cu imaginile. Nu e o simpla juxtapunere, ci o modalitate atent gandita de a compune un discurs special, singurul capabil sa ofere o lectura a spatiului in termeni de non-materie, de energii. Noutatea nu e numai de abordare, ci as indrazni sa o numesc de-a dreptul epistemologica.
(Vintila MIHAILESCU)

Ochiul antropologic care se dezvaluie in carte s-a aratat a fi producator de vraja si poate fi o varianta postmoderna a artei magice a etnografului de care vorbeste Malinowski.
(Rodica ZANE)

Este remarcabil punctul de vedere al lui Catalin D. Constantin privitor la relatia dintre arhitectura reala si arhitectura imaginara.
(Sorin VASILESCU)

 


Despre expozitie:

Evenimentul este, aparent, doar o expozitie de fotografii. In realitate, proiectul este o premiera absoluta. Daca piete individuale au facut, de-a lungul timpului, subiectul unor expozitii, este prima data cind piete din mai multe orase europene sint puse, in acest fel, alaturi, subiectul fiind piata ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriana, à vol d’oiseau, exista inca din secolul al XIX-lea, prin citeva vedute din aerostat, dar este pentru prima data cind drona devine un mijloc al argumentatiei arhitecturale si antropologice. Drona permite o perspectiva mai apropiata si mai clara in detalii decit orice alta tehnica de fotografiere aeriana. Proiectul ii apartine lui Catalin D. Constantin, deja cunoscut pentru atentia pe care o acorda detaliului vizual din fotografiile volumului „Ferestre din Bucuresti si povestile lor”, si este o urmare fireasca a tezei sale de doctorat in arhitectura, o lectura culturala si antropologica a pietelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsa si a cuprins calatorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pina la obtinerea punctului perfect de observatie in lumina adecvata.
(Radu COMSA)

 


Despre autor:

Catalin D. Constantin este editor de carte si preda cursuri de etnologie si de antropologie la Facultatea de Litere de la Universitatea din Bucuresti. A coordonat mai multe colectii de beletristica si a editat numeroase carti de fotografie dedicate patrimoniului cultural romanesc. Printre acestea, volumul Ferestre din Bucuresti si povestile lor. Teza de doctorat, sustinuta la Facultatea de Litere si publicata in 2013, a avut ca tema viata cotidiana in orasele romanesti la inceputul secolului XX. In 2014, Catalin D. Constantin a sustinut un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”.

Expozitia se poate vizita la Libraria Carturesti Verona din Bucuresti pana pe 31 martie 2018.

Curator: Dan LACATUS
Comunicare: Adriana MOCA
Consultanta stiintifica: prof. univ. dr. arh. Sorin VASILESCU
Multumiri speciale: Carmen DOBROTA
Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National

Datele cartii: Orase in rezumat. Piete din Europa si istoriile lor, Peter Pan ART, Editura Universitara „Ion Mincu”, Bucuresti, 2017, 512 pag.

Detalii despre carte si despre proiectul expozitional pot fi citite pe site-ul proiectului, disponibil in limbile romana si engleza.

www.pietedineuropa.eu
www.intothesquare.org

Sursa: Catalin D. Constantin

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
Select your currency
RON Leu românesc
EUR Euro